Revista „Graiul Bisericii Noastre”, periodic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, vede lumina tiparului cu regularitate de 26 de ani. Ultimul număr este dedicat activităţilor şi evenimentelor petrecute de Episcopie în prima parte a anului trecut. De departe, evenimentul numărul unu al anului ce a trecut a fost aniversarea a 25 de ani de la reactivarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, marcat prin două evenimente petrecute în două locuri diferite, reflectate în revistă< la Satu Mare, în 12 septembrie 2015, în Catedrala Adormirea Maicii Domnului, şi la Baia Mare, în 21 noiembrie, în Catedrala Episcopal „Sfânta Treime”, de sărbătoarea „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”. În deschiderea revistei stă Pastorala de Naşterea Domnului a Înaltpreasfinţitului Părinte dr. hc. ml. Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Preasfinţitul Părinte dr. Iustin Sigheteanul scrie despre cele 40 de vetre călugăreşti din Eparhie, sub titlul< „Mănăstirile – aşezăminte monahale, vetre de lumină, credinţă, cultură, artă şi ştiinţă”. Între evenimentele de seamă semnalate se află cele care au avut în centrul atenţiei mari oameni de ştiinţă şi cultură. Este vorba masa rotundă de la Mănăstirea Bârsana, intitulată „Colaborarea ştiinţifică Horia Hulubei-Yvette Cauchois şi spiritualitatea maramureşeană”, organizată de Episcopie, Mănăstirea Bârsana şi Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară< Horia Hulubei, Bucureşti-Măgurele, ilustrul om de ştiinţă francez fiind înmormântat, la dorinţă, în cimitirul de la Mănăstirea Bârsana, după ce a trecut în rândul credincioşilor ortodocşi< Zilele Culturale „Monahul Nicolae Delarohia”, de la Mănăstirile Rohia, Rohiiţa şi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, înmânarea „Crucii Voievodale Maramureşene” pentru laici preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, şi vicepreşedintelui acesteia, acad. Alexandru Surdu, omagierea acad. Mihai Pop în satul său natal, Glod, comuna Strâmtura, înmânarea „Crucii Voievodale Maramureşene” acad. Nicolae Dabija, cu ocazia „Zilelor Culturale Poessis” de la Carei şi altele.
Hramuri, sfinţiri, reuniuni şi inaugurări sociale
În revista de aproape 100 de pagini, locuri aparte ocupă hramurile mănăstirilor Moisei şi Rohia, la care au participat mii şi mii de credincioşi, sărbătoarea de la Rozavlea, cu târnosirea bisericii monument istoric şi hramul de a doua zi al bisericii din sat, prima biserică din judeţ târnosită de un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în 1971. Mai este consemnat un eveniment important în viaţa basilic-edilitară a Episcopiei< sfinţirea crucii care se va înălţa pe Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare şi va da cota maximă a edificiului, care beneficiază de o perspectivă vizuală de pe întreg bulevardul Unirii din Baia Mare. De mare importanţă pentru viaţa de comuniune creştină a Episcopiei a fost participarea la Reuniunea Internaţională Tinerilor Ortodocşi de la Cluj-Napoca, a unui număr de 750 de băieşi şi fete, alături de alţi tineri ortodocşi din 17 ţări europene şi din Orientul Mijlociu. Nu a fost omisă din cuprinsul revistei nici comemorarea martirilor de la Moisei, la împlinirea a 71 de ani de la masacru, precum şi participarea la manifestările naţionale de Ziua Armatei Române, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, la Carei, în prezenţa ministrului Apărării, în frunte cu ofiţeri din conducerea Armatei şi un mare efectiv de soldaţi şi elevi militari. Se mai poate citi în revistă despre activităţile filantropice organizate de Episcopie, cu participarea PS dr. Iustin Sigheteanul, care a sfinţit şi a binecuvântat un mare număr de activităţi, precum cele ale Asociaţiei Femeilor Ortodoxe şi inaugurarea celor cinci structuri de Economie Socială din judeţ.
Viaţa creştin-ortodoxă în Maramureş şi Sătmar
Un eveniment important este prezidarea Sinaxei monahale din Eparhie, de la Mănăstirea Rohia, de către PS dr. Iustin Sigheteanul, la care au luat parte toţi stareţii şi egumenii din Episcopie, alături de exarhul mănăstiresc, arhim. dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă. Conferinţele preoţeşti au constituit alte evenimente de bilanţ al pastoraţiei, cu participarea tuturor protoiereilor din cele opt protopopiate. Nici alte evenimente remarcabile nu au fost uitate, precum sărbătorile deschiderii anului şcolar teologic la Baia Mare şi Satu Mare, concertele de colinde din Postul Naşterii Domnului, participări la şedinţele Sfântului Sinod al BOR şi la sinoadele mitropolitane, prezentarea unor lucrări de prestigiu precum Istoria Bisericii Ortodoxe din Maramureş, de prof. dr. Nuţu Roşca, Mănăstirile din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului – Chivote ale credinţei, o monografie-album foarte reuşită, prima de acest fel din Eparhie, alte apariţii editoriale. O sărbătoare regală a fost cea a Zilei Tineretului din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi cinstirea ocrotitorului tinerilor din Episcopie – Întâiul Mucenic şi arhidiacon Ştefan. Pentru iubitorii de statistici şi istorici, revista consemnează toate Sfintele Liturghii Arhiereşti, târnosirile de biserici, resfinţiri, hirotoniri de preoţi, numiri şi transferări. Cu alte cuvinte, avem o oglindă fidelă a tot ce s-a întâmplat mai deosebit în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului în a doua parte a Anului Domnului 2015. Iar pentru cine nu crede ce mare amploare şi importanţă au evenimentele religioase ortodoxe din Eparhie şi tratează cu minimă importanţă ce se întâmplă pe cuprinsul ei duminică de duminică şi în sărbători, să privească, chiar şi sumar, această revistă şi se va convinge din conţinutul ei. Iar dacă ar fi să adunăm zecile de mii de credincioşi participanţi, avem în faţă tabloul inexorabil a ceea ce înseamnă viaţa creştin-ortodoxă în Maramureş şi Sătmar.
Vasile Gherman