Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Mircea Pop, în conflict penal de interese

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire de către Mircea Pop, fost director general în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

ani siglaÎn exercitarea atribuțiilor de serviciu, Pop a semnat Actul adiţional nr. 10/31.01.2013 având ca obiect „extinderea cu 29 luni a  contractului de consultanţă pentru furnizarea serviciilor de proiectare şi supervizare a lucrărilor de construcţie a autostrăzii Arad-Timişoara-Lugoj şi a Variantei de ocolire Arad”. De asemenea, actul adiţional semnat de acesta a vizat suplimentarea activităţii personalului Consultantului precum şi suplimentarea valorii contractului cu suma de 1.956.182,65 Eur, fără TVA (de la 10.227.694 Eur, fără TVA la 12.183.876,65 Eur, fără TVA), în condiţiile în care S.C. DP Consult S.A. (societate comercială în cadrul căreia Pop a deţinut  calitatea de acţionar majoritar), avea calitatea de subconsultant pentru Autostrada Arad-Timişoara şi Varianta de ocolire Arad.

Pop a deţinut în perioada 25 martie 2011-14 iunie 2012 calitatea de acţionar majoritar al S.C. DP Consult S.A. şi a obţinut în anul 2012 venituri din dividende de la această societate, în valoare de 1.343.222 Lei.

Deşi la data de 14 iunie 2012 a cesionat acţiunile pe care le deţinea la S.C. DP Consult S.A., în perioada deţinerii funcţiei de director general în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, acesta avea obligaţia de a nu participa la luarea unei decizii care să producă direct sau indirect un folos patrimonial pentru S.C. DP Consult S.A.

Conform dispoziţiilor art. 301 din Codul Penal al României, „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare.

Lăsaţi un răspuns