Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) a decis că nu va încheia alianţe cu niciun partid sau formaţiune politică. Consiliul de Conducere al FDGR a subliniat acest lucru si la reuniunea din 11 martie, dar, dupa aproximativ două săptămâni s-a înregistrat o „excepţie” de la decizia luată.
Consiliului de Conducere al FDGR s-a întrunit în 11 martie, în prima sa şedinţă ordinară în anul 2016. Şedinţa a fost condusă de dr. Dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele FDGR, la ea au participat reprezentanţi ai tuturor celor cinci organizaţii regionale cât şi Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului, Ovidiu Ganţ, deputatul FDGR şi dr. Paul Philippi, preşedintele de onoare al FDGR, se arată într-o informare de presă.
În cadrul discutării problemelor politice, preşedintele dr. Porr a relatat despre întâlnirile avute la sfârşitul lunii ianuarie la Berlin cu reprezentanţii organizaţiilor din RFG care mijlocesc proiectele minorităţilor germane din Centrul şi Sudestul Europei finanţate din bugetul federal cât şi reprezentanţii Ministerului Federal de Interne.
În cadrul şedinţei a fost discutat pe larg şi apoi adoptat proiectul bugetului FDGR pentru anul în curs. Au fost votate pe rând lista evenimentelor culturale, a cărţilor, care vor fi editate, a publicaţiilor, cea privind cheltuielile administrative cât şi proiectele de investiţie preconizate.
Un alt punct important pe ordinea de zi a fost cel legat de alegerile locale din 5 iunie. Reprezentanţii în Consiliul de Conducere au fost atenţionaţi asupra modificărilor legislative intervenite respectiv asupra înăspririi prevederilor legate de finanţarea campaniei electorale. S-a subliniat din nou decizia FDGR de a nu încheia alianţe sau înţelegeri preelectorale cu nicio altă formaţiune sau partid. În ceea ce priveşte nominalizările de candidaţi s-a decis, că este posibilă candidatura şi a unor membrii simpatizanţi ai FDGR pe listele acestuia, dacă aceste persoane cunosc limba germană şi sunt recomandate de organizaţia locală.
În cee ce priveşte problemele curente, dr. Porr a informat că şedinţa Comisiei Guvernamentale Mixte Româno-Germane va avea loc între 20 şi 22 aprilie la Goslar (RFG), temele pe care reprezentanţii FDGR le vor aborda sunt problemele legate de retrocedări, de învăţământul în limba germană, de legea 221/2009 cât şi de Muzeul Brukenthal.
Consiliul de Conducere a decis mărirea baremului pentru acoperirea cheltuieilor zilnice de masă din cadrul acţiunilor culturale la maximum 60 de lei de persoană şi în cazul acţiunilor cu participare internaţională la 80 de lei. Se va trimite către organizaţiile locale legea privind Ziua Limbii Maghiare în România pentru consultare spre a se discuta la următoarea şedinţă, dacă este oportun, ca deputatul FDGR Ovidiu Ganţ să iniţieze o lege asemănătoare privind Ziua Limbii Germane. Ca dată a următoarei şedinţe a Consiliului de Conducere cât şi a Adunării Reprezentanţilor a fost anunţat 15 aprilie.
Prima şedinţă ordinară a Adunării Reprezentanţilor FDGR din anul 2016 va avea loc vineri, 15 aprilie, în sala de oglinzi la sediul FDGR din Sibiu. Ordinea de zi cuprinde cuvântul preşedintelui de onoare dr. Paul Philippi, rapoartele preşedintelui Dr. Paul Jürgen Porr, a deputatului Ovidiu Ganţ, a subsecretarului de stat în departamentul pentru relaţii interetnice Christiane Cosmatu cât şi rapoarte scurte din comisiile FDGR de experţi (şcoală, economie) şi ai reprezentanţilor FDGR în Consiliul pentru minorităţi naţionale. Se vor discuta/vota execuţia bugetară şi raportul audit pentru 2015, proiectul bugetului pentru 2016, componenţa Consiliului de Conducere FDGR şi a filialelor sale, alegerile locale 2016 cât şi probleme curente.
În Maramureş, la alegerile parlamentare din 2008, Forulul Democrat al Germanilor a obţinut 333 de voturi, iar în 2012 – 365 de voturi.
Maramureşul este o excepţie şi în ceea ce priveşte decizia FDGR, din luna martie, de a nu încheia alianţe sau înţelegeri preelectorale cu nicio altă formaţiune sau partid. La sfârşitul săptămânii trecute, în Baia Mare a fost constituită alianța politică prin care Coaliția pentru Baia Mare poate participa la alegerile locale. Din Coaliția pentru Baia Mare fac parte Uniunea pentru Progresul României (UNPR), Partidul Social Românesc (PSRO), Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), precum și Forumul Democrat German. Alianța politică a fost constituită pentru alegerile locale din luna iunie a acestui an și îl va avea candidat la Primăria Baia Mare pe actualul primar, Cătălin Cherecheș. Acesta va candida independent din partea Coaliției pentru Baia Mare şi, conform actualmm.ro Cherecheş „este membru al Forumului Democrat German”.