La Curtea de Apel Cluj se duce azi o adevărată bătălie pentru scoaterea din arest preventiv a lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare. Şedinţa de judecată a contestaţiei formulate la măsura arestului preventiv, măsură dispusă în 27 aprilie de Tribunalul Cluj, a început în jurul orei 14.30. Avocaţii primarului s-au înarmat cu argumente care vor fi prezentate în faţa judecătorilor pentru a dovedi că primarul Cherecheş nu reprezintă un pericol social.
De asemenea, în Baia Mare, s-au făcut liste cu susţinătorii primarului care solicită eliberarea acestuia. „O campanie de strângere de semnături pentru petiția care va fi depusă la Curtea de Apel Cluj. Este nevoie de cât mai multe semnături, de cât mai mulți oameni care sunt convinși că primarul nostru nu este un pericol public și că trebuie să aibă aceleași șanse ca și contracandidații lui”, a fost mesajul transmis de susţinătorii primarului.
În 27 aprilie, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a lui Cătălin Cherecheş, pe o durată de 30 de zile (până la data de 26 mai 2016, inclusiv) pentru luare de mită în formă continuată. Avocaţii lui Cherecheş au contestat decizia.
În propunerea de arestare preventivă, Tribunalul Cluj a arătat că: „Apreciază că, în prezenta cauză, necesitatea asigurării bunei desfășurări a procesului penal este reclamată şi de existenţa datelor din care rezultă încercarea de a influența ancheta penală. Cu privire la acest aspect, precizează faptul că, în perioada în care se proceda la constatarea infracţiunii flagrante şi întocmirii procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante, inculpatul C.C. a avut mai multe comunicaţii telefonice de tip SMS cu …, persoană cu privire la care se susţine în ordonanţa de inculpare că a intermediat o parte din suma primită de inculpat de la denunţător, iar din conţinutul acestora rezultă în esenţă transmiterea unei poziţii pe care să o adopte aceasta, precum şi alte persoane care ar putea fi audiate în cauză, cu menţiunea că aceste comunicaţii tip SMS au fost prezentate în propunerea scrisă.
De asemenea, consideră că în cauză există suspiciunea reală că lăsarea în libertate a inculpatului reprezintă o ameninţare cu privire la integritatea fizică şi psihică a denunţătorului … şi a familiei acestuia, sens în care arată că, în denunţul formulat..”, se arată în cuprinsul propunerii de arestare.
Magistratul a apreciat că lăsarea în libertate a primarului ar constitui un pericol social, având în vedere că acesta era deja subiectul unor anchete ale procurorilor anticorupţie, aflate în derulare.
„Din perspectiva gravității sporite și concrete a faptei imputate inculpatului, solicită a se constata că acesta a comis fapta în contextul în care este cercetat…, anchetele penale desfăşurate împotriva acestuia nefiind un impediment în ceea ce priveşte comiterea unei noi fapte de corupţie. În aceste condiţii, consideră că, caracterul actual al pericolului pentru ordinea publică este incontestabil, iar înlăturarea lui nu ar fi posibilă în lipsa unei reacţii ferme, imediate şi proporţionale din partea organelor judiciare”, a aratat judecătorul de la Tribunalul Cluj în motivarea arestării preventive.
Vom reveni după pronunţarea Curţii de Apel Cluj.
sa il elibereze, sa poate musamaliza mai bine 😉