Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 aprilie 2024

Simulare in caz de inundatii

Interventie inundatii

Interventie inundatii

EXERCITIU. In sub-bazinul raurilor Somes si Lapus se va desfasura joi, 24 iunie, un exercitiu de simulare generat de inundatii. La actiune vor participa structuri ale Ministerului Mediului si Padurilor, Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Administratia Nationala de Meteorologie, Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, Comitetele locale pentru Situatii de Urgenta Ulmeni, Salsig, Somcuta Mare, Suciu de Sus si Copalnic Manastur.

 

Exercitiul se desfasoara in vederea verificarii modului de functionare a fluxului informational hidrometeorologic pentru avertizarea si alarmarea populatiei, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate in gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, a actiunilor intreprinse pentru constientizarea populatiei asupra riscului pe care il reprezinta inundatiile. Vor fi transmise avertizari si prognoze hidrometeorologice unitatilor si institutiilor implicate in exercitiu. (nivele, debite, precipitatii cu frecventa stabilita la statiile hidrologice, hidrometrice, pluviometrice si in sub-bazinele raurilor Somes si Lapus).

 

Scopul exercitiului de simulare a situatiilor de urgenta generate de inundatii este de a constata modul de functionare a fluxului informational hidrometeorologic de avertizare-alarmare a populatiei la nivel de bazin hidrografic,etc.

 

 “Exercitiul de simulare se desfasoara in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare. Centrul operational al CJSU va analiza datele cu privire la evolutia fenomenelor hidrometeorologice periculoase, informatiile despre pagubele produse si va transmite masurile care trebuie luate pentru evitarea si inlaturarea efectelor produse de dezastre. Vor fi simulate situatii in care vor fi depasite pragurile critice de precipitatii sub forma de aversa, instabilitate accentuata cu intensificari de vant ce pot aspecte de vijelie, insotite de descarcari electrice  si caderi de grindina. De asemenea, va fi instituit codul rosu cu producerea de viituri masive, care pun in pericol viata si bunurile cetatenilor”, a declarat Sandu Pocol, prefectul judetului.

Lăsaţi un răspuns