Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Judecatoriei Somcuta Mare nu trebuie desfiintata- spun autoritatile

Primaria a facut demersuri pentru a cere pastrarea instantei

Judecatoria Somcuta Mare este singura instanta din Transilvania care figureaza

Judecatoria Somcuta Mare

Judecatoria Somcuta Mare

pe lista instantelor propuse pentru desfiintare. In baza unei analize a Ministerului Justitiei, mai multe judecatorii si parchetele de pe langa acestea au fost propuse pentru desfiintare, activitatea acestora urmand sa fie preluata de alte instante de judecata.

Propunerea a fost pusa pe seama volumului redus de activitate, ceea ce contravine recomandarilor facute de Comisia Europeana, prinse in raportul de tara, pe justitie, din 2010.  In acest context, Ministerul Justitiei a intocmit un proiect privind adoptarea de masuri urgente in vedere echilibrarii volumului de munca a instantelor si parchetelor de pe langa acestea. Gradul de indeplinire al acestor recomandari urmeaza sa fie evaluat intr-un raport prognozat a fo dat publicitatii in luna ianuarie 2011.

Propunerea de desfiintare a judecatoriei din Somcuta Mare nu este vazuta cu ochi buni de catre autoritatile locale. Vasile Dorinel Alb, primarul orasului, a precizat ca, la scurt timp dupa ce s-a aflat despre acest proiect, s-au facut adrese la Institutia Prefectului, precum si la Ministerul Justitiei prin care au aratat ca functionarea acestei instante este necesara. S-a motivat faptul ca instanta deserveste peste 30.000 de locuitori, fiind singura judecatorie care functioneaza in zona Chioarului. Mai mult, daca institutia ar fi desfiintata, populatia din zona care doreste sa se adreseze instantei nu numai ca ar fi pusa pe drumuri, ci ar fi nevoita sa astepte perioade mult mai lungi pentru solutionarea cauzelor. Cea mai apropiata instanta este Judecatoria Baia Mare, care are volum ridicat de munca.

De asemenea, situatia a fost adusa la cunostinta premierului Emil Boc, prilej cu care primarul i-a prezentat situatia si elementele justificative privind importanta functionarii unei instante in orasul Somcuta Mare.

Lăsaţi un răspuns