Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Banu’, Ochiul Dracului, in parohia din Iadara

Preotul s-a luat la harta cu diaconul si fatul pentru banii stransi de Boboteaza

banu' ochiu dracului

banu' ochiu dracului

Banul e ochiul dracului, spune o zicatoare romaneasca, dar ce te faci daca tocmai fetele bisericesti sunt atrase de el. Asta se intreaba oamenii din Iadara, localitate apartinatoare comunei Miresu Mare, dupa scandalul care s-a iscat, zilele trecute, intre preotul din sat si fatul si diaconul bisericii. Cei trei s-au luat la harta in urma unor dispute privind impartirea banilor stransi de la localnici, de Boboteaza, dupa ce au umblat cu crucea, pentru sfintirea caselor. Cei trei nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind modul in care se vor imparti banii, astfel ca s-au luat la cearta, aceasta degenerand in agresiune.

Situatie inedita in localitatea Iadara. Preotul din sat a ajuns la neintelegeri cu fatul si diaconul. „Au umblat cu crucea prin sat si au adunat ceva banuti in ziua aceea. Avem cam 240 de familii de ortodocsi, deci s-a strans ceva. In a doua zi de umblat cu crucea, popa a vrut sa ia tot’ banii, sa nu-i imparta cu ceilalti. Chiar daca e crucea lui, banii nu-s numai a lui. Banii i-o pus in geanta fatului. Cand o iesit de la familia Visa, popa si-a pus si crucea si patrahiru in geanta cu banii si cand o vrut sa-i ia fatu nu l-o mai lasat. Cand popa o pus mana pa geanta, fatu l-o lovit. Asa spun unii oameni, da altii zic ca popa a alunecat”, povesteste un localnic, care a dorit sa nu-i pomenim numele in ziar.

Pentru clarificarea situatiei, fatul si diaconul au cerut sa se intruneasca de indata Consiliul Parohial. Membrii Consiliului au mers la casa parohiala pentru a discuta cu preotul si pentru a incerca sa gaseasca o cale de impacare. Tot consiliul este cel care a hotarat sa fie numparati banii si sa fie impartiti asa cum se cuvine. „25 de milioane lei vechi erau in geanta in care s-au pus banii de la umblatu cu crucea in acea zi. Jumatate au ajuns la preot si cealalta jumatate s-o impartit intre fat si diac. Amu lucrurile s-o mai linistit si azi (n. red. duminica popa a intrat in biserica si nu o pomenit nimica despre ce s-o intamplat. Amu sa decida Consiliul Parohial daca face plangere pe numele preotului. Loc de iertare si impacare este, dar sa nu se mai intample ca nu-s oamenii din satu nostru cei mai pacatosi”, a declarat localnicul.

Lăsaţi un răspuns