Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 7 iunie 2023

Fonduri de la buget pentru spitale

3% pentru spitale

3% pentru spitale

Cseke Attila, ministrul Sanatatii propune autoritatilor locale sa repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unitatile sanitare pe care le-au preluat anul trecut. „Solicit autoritatilor locale ca, acum, la inceput de an, cand sunt aprobate si repartizate bugetele locale, sa aloce cel putin 3% din fonduri pentru unitatile sanitare preluate. Autoritatile locale trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa constientizeze ca au obligatia de a se implica in gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate. Au trecut 6 luni de la descentralizare, autoritatile locale au putut sa se implice administrativ si cred ca este timpul  sa se implice si financiar. Descentralizarea inseamna nu numai fonduri de la Bucuresti, ci si fonduri de la nivel local”,  a declarat ministrul.

Incepand din acest an, autoritatile locale vor avea un mare avantaj in gestionarea unitatilor sanitare pe care le-au preluat deoarece Ministerul Sanatatii a luat masuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel incat mai multe fonduri sa ramana in teritoriu. In acest sens, un procent de 60% din contributiile persoanelor fizice si juridice colectate la Fondul National Unic de Sanatate intr-un judet va reveni acelui judet.

Mai mult, incepand din luna ianuarie, casele de asigurari de sanatate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depasesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. In acest fel, bugetele unitatilor sanitare vor putea fi echilibrate si cheltuite eficient.

Lăsaţi un răspuns