Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 3 mai 2024

Voluntariat pentru asigurarea medicinei scolare

Medicii de familie din mediul rural sunt nevoiti sa asigure servicii de medicina scolara chiar daca situatia finantarii acestor servicii nu a fost clarificata. Acestia s-au adresat atat primariilor pe raza carora activeaza, cat si Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures, insa nimeni nu s-a angajat ca va plati aceste servicii. Problema a fost supusa dezbaterilor in cadrul sedintei autoritatilor judetului cu secretarii unitatilor administrativ-teritoriale. La discutii a fost prezent si Rares Pop, director executiv DSP Maramures. Secretarii au cerut informatii despre modalitatile de plata a serviciilor de medicina scolara, aratand ca au primit cereri din partea medicilor de familie privind finantarea acestor servicii.
Munca fara bani
Conform legislatiei, in localitatile in care nu exista cabinete de medicina scolara, asistenta trebuie asigurata prin intermediul cabinetelor de medicina de familie. In Maramures, cabinete de medicina scolara exista doar in orasele mari, astfel ca in mediul rural, medicul de familie este si medic pentru elevi. In sarcina acestora intra de la vaccinari si triajul epidemiologic care se efectueaza la inceputul fiecarui semestru scolar pana la examinari de specialitate, prescrierea de retete si alte interventii in cazul in care elevii sufera anumite afectiuni.
Secretarii unitatilor administrativ-teritoriale au solicitat directorului DSP sa clarifice situatia privind plata acestor servicii, aratand ca unele cadre medicale au motivat ca nu se vor mai ocupa de medicina scolara daca nu sunt platiti. “Pentru serviciile de medicina scolara ar trebui sa existe un contract intre primarie si medicul de familie. Directia de Sanatate Publica nu contracteaza servicii medicale, institutia abilitata in acest sens fiind Casa de Asigurari de Sanatate, insa, in cazul copiilor, asistenta medicala este gratuita. Aici nu se pune problema daca medicii vor sau nu sa presteze astfel de servicii, ci trebuie sa faca”, a punctat Pop.
Pana la clarificarea situatiei, medicii de familie vor fi nevoiti sa presteze, pe baza de voluntariat, servicii de medicina scolara.

Lăsaţi un răspuns