Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Ninsoare viscolita si ceata în Pasul Prislop

Ninge viscolit în Pasul Prislop. Tot aici este semnalata ceata, iar vizibilitatea în trafic este redusa sub 100 de metri.Comitetul Judetean de iarna recomanda conducatorilor de autovehicule sa circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusa si sa foloseasca luminile de întâlnire pe fata si a pozitiei pe spate si de ceata. Se solicita soferilor sa adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusa si sa pastreze o distanta de siguranta fata de autovehiculul precedent.

 

A nins aseara în mai multe zone ale judetului (Pasul Gutâi, Pasul Prislop, în zone limitrofe ale localitatilor Cavnic, Baia Mare, Târgu Lapus, Ardusat, Feresti si Leordina), iar pe parcursul noptii în tot judetul. Conducatorii autovehiculelor întâlnesc zapada framântata pe DN 18, în Pasul Gutâi care masoara pe carosabil pâna la 2 cm; pe DN 19, pe Dealul Huta Certeze, pâna la 1 cm; pe DN, în Pasul Prislop, pâna la 1 cm si pe DN 17C, pe Dealul Stefanitei, pâna la 1 cm. Circulatia rutiera se desfasoara în conditii de iarna, carosabilul celorlalte sectoare fiind umed. Angajatii societatilor care asigura si întretin viabilitatea drumurilor nationale pe timpul iernii au actionat cu 27 de utilaje, cu lama pentru îndepartarea zapezii de pe carosabil si au împrastiat 230 tone de material antiderapant (48 tone pe DN1C; 38 tone pe E58; 36 tone în Pasul Gutâi; 53 de tone pe DN 18 si DN19 la Sighetu Marmatiei; 15 tone pe DN 18 la Petrova; sase tone pe DN 19 la Viseu de Sus; 22 tone pe DN18 la Borsa si 12 tone pe DN 18 la Copalnic).

Zapada framântata care masoara pâna la 1 cm se gaseste depusa si pe carosabilul unui tronson al  DJ109F, în zona localitatii Budesti. Angajatii societatii care asigura efectuarea lucrarilor de deszapezire pe DJ 184, DJ109F si DJ185 (de pe traseul Baia Sprie-Bârsana) au intervenit, cu lama pentru a curata si largi drumurile judetene de zapada depusa în cursul noptii si acestei dimineti, utilizând 55 tone de material antiderapant. Carosabilul acestor drumuri este curat, dar umed. Stratul de zapada masoara pe acostament între 40-50 cm, iar pe câmp între 20-25 cm.

Angajatii societatii de drumuri si poduri au actionat cu 16 utilaje, cu lama si au raspândit 129 tone de material antiderapant. Nu au fost semnalate, pâna la aceasta ora, probleme în trafic, din cauza precipitatiilor sub forma de ninsoare sau zapezii depuse pe carosabil.

Comitetul judetean de iarna recomanda conducatorilor auto sa aiba autovehiculele pregatite pentru circulatie pe timp de iarna, asa cum prevede legislatia rutiera actuala.

 

Ramân închise, pe perioada de iarna, drumul judetean 109 F, pe relatia Cavnic-Strâmbu Baiut si tronsonul drumului judetean 183, pe relatia Izvoare-legatura cu DN18, în Pasul Gutâi.

      

METEO

Vremea a fost ieri apropiat de normalul termic al acestei perioada, însa mai rece fata de intervalul precedent. Au cazut precipitatii sub forma de ploaie, pe arii extinse, care au avut si caracter de aversa. Izolat au fost semnalate descarcari electrice. La munte a nins. Cantitatea maxima de precipitatii înregistrata a avut valoarea de 25,5 l/mp, la Cavnic. Vântul a prezentat intensificari locale. La Ocna Sugatag a suflat pâna la 61 km/h, iar în zona înalta de munte viteza vântului a atins peste 100 km/h.Vvalori ale temperaturilor aerului pe parcursul noptii si diminetii: -5 grade Celsius la Iezer; 0 grade Celsius la Cavnic, în Pasul Gutâi , Baia Mare,  Sighetu Marmatiei, Borsa, Dragomiresti,Viseu de Sus, Petrova, Feresti, Leordina si Ardusat.

Intensificarile locale de vânt au perturbat alimentarea cu energie electrica (un copac a fost doborât de rafalelele de vânt si au fost afectate mai multe puncte de transformare) în zona localitatilor Farcasa, Ulmeni, Hideaga, Moisei si Rozavlea. Echipe de interventie ale societatii Electrica s-au deplasat, aseara, în zonele afectate si au lucrat pentru a remedia defectiunile din retelele de alimentare cu energie electrica.

Meteorologii au prognozat ca vremea se va raci astazi fata de ziua precedenta.  Cerul va fi variabil, temporar noros în cursul zilei. Local va ninge. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 si 4 grade Celsius, iar cele minime între -8 grade si -4 grade Celsius.Izolat se va semnala ceata. Termometrele indica acum: -9 grade Celsius la Iezer; -1 grad Celsius la Dragomiresti; 0 grade Celsius Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Târgu Lapus, Borsa, Ocna Sugatag si Sapânta.

 

Lăsaţi un răspuns