Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Prefectul are suspiciuni privind taxa speciala de salubrizare perceputa baimarenilor

Taxa speciala de salubrizare menajera aplicata baimarenilor care nu detin contract cu operatorul
care presteaza aceste servicii a ajuns in atentia Institutiei Prefectului.

Taxa speciala a fost aprobata in baza unei hotarari a Consiliului Local (CL) Baia Mare adoptata in noiembrie 2010. Hotararea prevede aplicarea unei taxe in valoare de 100 de lei plus TVA pentru persoanele fizice care nu au incheiat contract de prestare  a serviciului de salubrizare menajera cu operatorul serviciilor publice de salubrizare in Baia Mare (Drusal).
Conform hotararii, incasarea taxei se face, incepand cu 1 ianuarie 2012, de catre Directia de Venituri a Primariei Baia Mare, cu ocazia platii de catre aceste persoane  a impozitelor si taxelor locale legal datorate.
Discutiile privind legalitatea acestei taxe speciale l-au determinat pe Sandu Pocol, prefectul judetului, sa solicite juristilor din institutie analizarea documentului. Astfel, Institutia Prefectului a transmis o adresa observatorie Consiliului Local Baia Mare, cu privire la hotararea care face referire la stabilirea taxei speciale pentru serviciile de salubrizare prestate persoanelor fizice care nu au incheiat contract de prestare a serviciului de salubrizare menajera si cea prin care     s-a aprobat Regulamentul de incasare a taxei speciale.
“Ne-au fost comunicate cele doua hotarari ale Consiliului Local Baia Mare. Juristii institutiei noastre le-au analizat si au identificat  faptul ca nu a fost precizat temeiul legal al aplicarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) la cuantumul  taxei speciale de salubrizare adoptata. Intre cele doua hotarari ale Consiliului Local exista o neconcordanta cu privire la modalitatea si termenul de plata reglementat. Consilierii locali au stabilit prin Hotararea nr. 394/2011 ca termenul de plata al taxei speciale se datoreaza anual, cu termene de plata in doua rate, iar in textul din cuprinsul Hotararii nr. 339/2011 ce decide cuantumul taxei speciale se precizeaza faptul ca incasarea taxei se va efectua cu ocazia platii de catre persoanele fizice a impozitelor si a taxelor legale datorate. Am atras atentia in adresa noastra observatorie trimisa Consiliului Local ca obligarea si conditionarea persoanelor fizice de a plati taxa speciala cu ocazia achitarii de catre acestea a impozitelor si taxelor legale datorate este contrar legii”, a declarat prefectul judetului.
In ceea ce priveste cuantumul taxei speciale pentru serviciile publice de salubrizare menajera, Sandu Pocol a mentionat ca legiuitorul nu a prevazut valori limita, ci a lasat autoritatilor administratiei publice locale stabilirea, adjustarea si modificarea acesteia. “Institutia Prefectului considera ca stabilirea cuantumului taxei speciale reprezinta o problema de oportunitate ce excede controlului de legalitate al prefectului, neexistand, in acest sens, o prevedere legala”, a precizat Pocol.

Lăsaţi un răspuns