Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Pasca: Drumul Vaja- Baia Mare s-ar putea realiza in baza unui parteneriat

drum in lucruParteneriat public- privat este una dintre variantele luate in calcul, de parlamentarii maramureseni, pentru realizarea drumului rapid Vaja-Baia Mare care sa faca legatura intre Maramures si Ungaria. Realizarea acestui proiect a redevenit „de actualitate” dupa ce Maramuresul a ramas unul dintre putinele judete care nu figureaza pe harta cu proiecte pentru autostrazi sau alte investitii majore pe linie de infrastructura rutiera.

Parlamentarii maramureseni sustin ca dupa ce s-a constatat ca drumul rapid nu se poate realiza din fonduri de la Ministerul Transporturilor, s-a optat pentru finantarea acestui proiect din fonduri europene. Exista promisiuni in acest sens si angajamente pe care si le-a luat vicepremierul Liviu Dragnea, privind finantarea acestei investitii printr-un program national (Programul Operational Regional), in intervalul 2014-2020. Liviu Titus Pasca, senator PNL de Maramures, este de parere ca s-a optat pentru drum rapid in loc de autostrada, dupa ce s-a facut un studiul de trafic.

„Se vor face iar analizele de trafic si se va vedea cum stau lucrurile. Exista posibilitatea de realizare al unui parteneriat public-privat pentru realizarea acestei investitii. Eu cred ca dupa ce avem analiza de trafic si calculele se va decide daca ramane drum rapid sau exista sansa de realizare a unei autostrazi. Vom vedea daca suntem in stare sa facem acest drum, iar daca acesta se realizeaza prin parteneriat, legea obliga consiliile judetene sa contribuie cu o parte, cofinantarea putand ajunge si la 41% din valoarea investitiei”, a declarat Pasca.

Senatorul este de parere ca, in cazul in care investitia se va realiza in baza unui parteneriat public- privat, se va percepe taxa pentru circulatia pe acest drum. „Pe Comarnic- Brasov s-a stabilit o taxa de 7 lei pentru 58 de km, iar in cazul proiectului de la noi este vorba de vreo 68 de km, ceea ce ar presupune o taxa cam de aceeasi valoare”, a conchis Pasca.

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns