Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Concert regional de colinde la Şomcuta Mare

În 20 decembrie a.c., la Şomcuta Mare, a avut loc prima ediţie Concertului Regional de colinde ,,Slobozi-ne gazdă-n casă”, manifestare organizată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), Despărţământul Şomcuta Mare, în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” Şomcuta Mare (dir. prof. Corina Sanda Muntean).

colinde biserica somcutaLuna decembrie nu este doar prima lună de iarnă, ci şi luna în care spiritul sărbătorilor şi voia bună trebuie să se regăsească în casa fiecărui român. În pragul sărbătorilor, organizatorii evenimentului au dorit să bucure inimile tuturor celor prezenţi cu minunatele colinde şi cântece de stea, culese de pe plaiurile chiorene şi nu numai.  În mijlocul şomcutenilor au sosit şi colindători oaspeţi, veniţi de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Beclean, respectiv Liceul Teoretic ,,Petru Rareş” Târgu Lăpuş, care au împărtăşit valori culturale străbune, din lada de zestre a satului bistriţean şi lăpuşan. Nu întâmplător manifestarea s-a desfăşurat în biserică, deoarece aici fiecare dintre cei prezenţi s-au putut simţi mai aproape de Dumnezeu şi niciunde în altă parte colindele n-ar fi putut răsuna mai minunat. La manifestare au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi ai Despărţămintelor ASTRA Târgu Lăpuş, respectiv Beclean, elevi, părinţi şi dascălii şomcuteni, membri ai Despărţământului ASTRA.

Colinde minunate din suflet de copil

În debutul concertului de colinde a evoluat Andrei Petruş, fost elev al liceului din Şomcuta Mare, care a reuşit să încânte auditoriul cu o prestaţie de excepţie. Apoi a venit rândul oaspeţilor de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Beclean (instruiţi de dl. prof. Cristian Pop) şi grupului de colindători de la Liceul Teoretic ,,Petru Rareş” Târgu Lăpuş (coordonat de prof. dir. adj. Claudiu Nedea prof. dr. Valeria Bilţ şi prof. Viorica Costenar). A urmat apoi un colaj de colinde şi poezii de Crăciun susţinut de elevii Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Şomcuta Mare, evoluând minunat Luca Butean, Eliza Lazăr, Denisa Dragoş, Carina Buda şi Anamaria Mureşan (pregătiţi de prof. dir adj. Alina Talpoş). Au impresionat prin talentul muzical şi actoricesc copiii de la Clubul Elevilor Şomcuta Mare, coordonaţi de dl. prof. Ionel Coteţ, care au prezentat un obicei de colindat şi şceneta ,,Bradul credincios”, culeasă de folcloristul Pamfil Bilţiu din zona Chioarului. Un alt moment emoţionant a fost oferit de elevii Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Şomcuta Mare, care au prezentat un colaj de colinde şi mulţumite tradiţionale, sub atenta îndrumare a profesorului Ionatan Bârle.

Concertul a fost încheiat de prof. Raluca Micle, care a încântat auditoriul cu interpretarea minunată a colindelor tradiţionale chiorene. Prof. Alina Talpoş, preşedintele Despărţământului ASTRA Şomcuta Mare a punctat: ,,Ne bucurăm că am reuşit să organizăm un concert de colinde regional, aici la biserica greco-catolică din oraş, în pragul marii sărbători a Naşterii Domnului. Este o manifestare căreia dorim să-i conferim continuitate şi pe care vrem să o dezvoltăm în anii care vin. Mulţumim tuturor colindătorilor, celor care i-au pregătit, şi le dorim sărbători luminate şi pace în suflete”.

A.T.

Lăsaţi un răspuns