Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

80 de gospodarii afectate de inundatii

terenuri agricole sub apa

terenuri agricole sub apa

EVALUARE.In urma inundatiilor produse in ultima zi a anului in judetul Maramures 80 de gospodarii au fost afectate. Reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) au facut o prima evaluare a pagubelor si au actionat pentur inlaturarea efectelor inundatiilor.

In ultimile doua zile precipitatiile abundente au cazut la Cavnic si Firiza, unde la cele doua statii hidrometrice au fost inregistrate valori de 54,5 l/mp, respectiv 35,7 l/mp, care au determinat topirea stratului de zapada. Au fost depasite cotele de atentie pe cursurile de apa ale raurilor Cavnic, Lapus si Barsau, respectiv paraul Firiza.

Urmare a situatiei de urgenta au fost afectate mai multe localitati printe care municipiul Baia Mare, Tautii Magheraus, Copalnic Manastur, Baia Sprie si Salsig. Ploile au determinat cresterea debitelor unor vai si parauri, respectiv formarea de torenti pe versanti, care coroborate cu colmatarea unor poduri si podete au inundat 5 locuinte in orasul Baia Sprie si 80 de gospodarii si anexe (40 in Tautii Magheraus; 35 in Salsig si 5 in Baia Sprie). De asemenea, au fost inundate 95 de hectare de terenuri arabile si 45 de hectare de pasuni si fanete. Apa a colmatat 57 de fantani.

Au fost afectate de revarsarile apelor un drum national (Baia Sprie), 40 de drumuri comunale si 2 cai de acces la drumurile publice din localitatea Salsig. Nivelul crescut al apelor a dus la producerea de pagube la 10 diguri de aparare si 3 aparari de maluri. Apele au transportat aluviuni care au colmatat 67 de podete.

Prefectul Sandu Pocol a declarat ca pentru eliminarea efectelor negative produse de inundatii au intervenit structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor (pompieri militari, politisti) si 40 de membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta. Au fost executate misiuni de restrictionare a circulatiei; decolmatarea podurilor si podetelor, crearea de diguri din saci de nisip si evacuarea cu motopompe a apei din subsoluri si beciuri. Evaluarea pagubelor va fi efectuata in perioada urmatoare de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta. 
 

Lăsaţi un răspuns