Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Craciun cu risc de inundatii

rau

rau

MONITORIZARE. Autoritatile locale au fost puse in garda, dupa ce s-a constatat ca, exista riscul de producere a inundatiilor, in ultima saptamana a acestui an. In calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Sandu Pocol a dispus  masuri de monitorizare a cursurilor de apa.  Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat ca prognoza meteorologica pentru perioada urmatoare prevede o crestere accentuata a temperaturilor.

 

Pe fondul cresterii temperaturilor, se asteapta precipitatii sub forma de ploaie precum si posibilitatea formarii pe cursurile de apa a zapoarelor de gheata.

 

Pentru a preveni aparitia de situatii de urgenta determinate de blocarea cursurilor de apa de catre aceste zapoare, primarii trebuie sa ia masuri. Edilii au obligatia de a monitoriza in permanenta cursurile de apa de pe raza administrativ-teritoriala a comunei/orasului in vederea preintampinarii producerii unor situatii de urgenta.

In opinia autoritatilor judetului, exista riscul de producere a unor situatii de urgenta dupa topirea brusca a stratului de zapada.

 

Primarii au obligatia de revedere, actualizarea si punerea in aplicare, la nevoie, a Planului de aparare impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidente la construtiile hidrotehnice si poluari accidentale. Tot de la nivel local vor fi activate4, in caz de nevoie, formatiunile de interventie la zapoare de gheata din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta pentru a fi in masura a interveni, in prima faza, in vederea evitarii revarsarii apei in afara sectiunilor de scurgere ale cursurilor de apa.

 

Prefectul a declarat ca orice problema deosebita care este constatata pe cursurile de apa din teritoriu va fi comunicata, in regim de urgenta, la Centrul Operational de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, telefon 0262.211.212, 0262.211.213 sau telefonul unic de apeluri de urgenta 112.

Lăsaţi un răspuns