Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Proiectul „ECOTUR – Turism in zona transcarpatica” -in etapa finala

Proiect transfrontalier

Proiect transfrontalier

CENTRE DE INFORMARE TURISTICA. Ultimul proiect cu finantare Phare derulat in Maramures a intrat in etapa finala. Este vorba de proiectul „Ecotur – Turism in zona transcarpatica” derulat, printr-un program de vecinatate, intre Consiliul Judetean (CJ) Maramures,  administratia Parcului Natural Muntii Maramuresului si administratia Zakarpatia. Stadiul proiectului si actiunile incluse in etapa finala au fost prezentate, astazi, la Consiliul Judetean de catre initiatorii lui si reprezentantii institutiilor implicate. 

 

Proiectul este sprijinit financiar de Uniunea European? prin programul Phare CBC, valoarea proiectului fiind de 550.000 euro.  Proiectul are ca obiectiv general realizarea unui sistem eficient de promovare si exploatare a turismului ecologic prin punerea in valoare a biodiversitatii zonei transcarpatice.

Proiectul “ECOTUR – Turism in zona transcarpatica” urmareste cresterea vizibilitatii obiectivelor turistice naturale, reprezentate de rezervatii naturale, parcuri si monumente naturale si cresterea accesibilitatii la informatii referitoare la turismul ecologic si biodiversitate. „Ideea acestui proiect ne-a venit dupa ce, impreuna cu reprezentantii unor administratii locale si o echipa de la Bucuresti am vazut un parc national din Austria si unul din Slovenia. Am demarat acest proiect care are ca rezultate realizarea unor panouri informative pentru arii naturale protejate, crearea unei baze de date usor accesibila cuprinzand informatii despre obiectivele naturale vizate, reabilitarea si dotarea a doua centre de informare/documentare/vizitare in Maramures. Unul va fi amplasat la Leordina si altul la Bistra”, a declarat Dan Cocosila, directorul Directiei Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Maramures.

 

„Parcul Natural Muntii Maramuresului este cea de-a doua arie protejata din tara, dupa Delta Dunarii, si totodata, cel mai mare parc din Romania. Maramuresul nu a avut o baza de date privind Muntii Maramuresului, astfel ca, in momentul depunerii acestui poriect nu eram eligibili. Am strans informatii, si mai mult, vor deschide doua centre de informare. Acestea vor fi amplasate strategic – unul la baza masivului Pop Ivan – care incepe de la Bistra si se intinde pana in Ucraina, iar altul la Leordina – la drumul national. Cele doua centre vor folosi atat pentru informare, cat si pentru educatia turistilor pentru comportament responsabil fata de natura”, a declarat Costel Bucur, directorul Parcului National. Acesta a mai subliniat ca, tot in cadrul acestui proiect vor fi elaborate brosuri despre Muntii Maramuresului si harti.

Lăsaţi un răspuns