Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 2 mai 2024

PSD in pericol de scindare. Regula pentru organizarea Congresului – schimbata in timpul jocului

NEMULTUMIRI. Discutii aprinse intre liderii PSD dupa sedinta Biroului Permanent Nationa (BPN) din aceasta saptamana. Cu toate ca la Consiliul National, social- democratii au decis ca norma de reprezentare la Congresul Extraordinar al partidului (pentru alegerea presedintelui PSD) sa fie stabilita in functie de numarul de membri ai organizatiilor judetene si de rezultatele inregistrate in alegeri, conducerea partidului a schimbat regula in timpul jocului. Astfel, dupa sedinta BPN de ieri unele organizatii s-au trezit cu efectivele dublate pentru Congres, in timp ce, pentru altele norma de reprezentare a fost redusa. Problema a aparut dupa ce liderii organizatiilor au cerut explicatii privind criteriile dupa care s-a stabilit numarul de delegati la Congres.

 

Maramuresul cu 21 de delegati

Avand in vedere rezultatele obinute la alegerile din in anii precedenti, organizatia de Bucuresti si-a dublat numarul de reprezentanti cu care se vor prezenta la Congresul din 20 februarie. Astfel, daca in 2006, PSD Bucuresti a avut 100 de delegati, acum numarul acestora a ajuns la 220. Contradictie apare si la Gorj, unde organizatia judeteana a castigat toate alegerile, dar cu toate acestea, numarul delegatilor s-a redus de la 43 cat a avut in 2006 la 34 la Congresul din acest an. „Nu mi se pare corect sa fie dublat numarul delegatilor de la Bucuresti. Chiar daca au avut rezultate bune in turul doi al alegerilor prezidentiale, sa nu uitam ca, in primul tur au fost pe nicaieri. Nu stiu ce ratiuni au stat la baza stabilirii numarului de delegati”, a declarat Eugenia Godja, presedinte PSD Maramures. Godja a subliniat ca, in ceea ce priveste reprezentarea Maramuresului la Congresul Extraordinar, organizatia judeteana va participa cu 21 de delegati. „Acest numar mi s-a comunicat, dar in comparatie cu numarul delegatilor de la alte Congrese este destul de redus”, a punctat Godja.

 

Sa se analizeze si sa se schimbe

Situatia a starnit nemultumiri, unii lideri cerand sa se reanalizeze situatia motivand ca  turul doi al alegerilor prezidentiale nu este elocvent deoarece votul s-a dat pentru alianta PSD, PC si PNL. De asemenea, vicepresedintele PSD, Ion Stan si Ilie Sarbu au cerut sa se recalculeze numarul de delegati, solicitand ca acesta sa fie stabilit in functie de rezultatele orbinute atat la alegerile prezidentiale din 2009, cat si la cele locale din parlamentare din 2008.

 

Proportie „disproportionata”

Unii social- democrati au acuzat ca prin metoda de lucru folosita pentru organizarea acestui Congres se incearca influentarea votului, in favoarea lui Mircea Geoana. Mai mult, metoda intra in contradictie cu prevederile statutare ale PSD care prevad ca orice membru de partid are dreptul de a candida la o functie. Daca numarul de delegati nu va fi reclaculat exista pericolul scindarii partidului. Ion Iliescu, presedintele de onoare al partidului a iesit deja la atac declarand ca Geoana incearca sa privatizeze partidul, sa faca din PSD un SRL.  „Mi-ar parea rau sa se ajunga la scindare. Bine era sa se pastreze proportiile”, a punctat Godja.

Lăsaţi un răspuns