SPRIJIN. Statul va deschide fiecarui nou-nascut un cont educational reprezentand echivalentul in lei al sumei de 500 de euro, potrivit noului proiect al Legii educatiei, in varianta preluata din propunerile Comisiei prezidentiale. „Statul sprijina dreptul la educatie prin acordarea sumei in echivalentul in lei a 500 de euro fiecarui copil, la nasterea acestuia”, se arata in articolul 302 al proiectului Legii educatiei. Potrivit documentului, acest cont educational va fi acordat tuturor copiilor nascuti dupa intrarea in vigoare a Legii educatiei.
Noul proiect de lege privind sistemul educational ar urma sa fie discutat, in prima lectura, in sedinta de miercuri a Guvernului, care va fi organizata la Iasi, potrivit unor surse oficiale.
Si proiectul Legii educatiei nationale din septembrie 2009, elaborat in mandatul Ecaterinei Andronescu, document pe care Guvernul a dorit, la vremea respectiva, sa il promoveze prin angajarea raspunderii, prevedea ca statul sprijina dreptul la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 de euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia.
Potrivit proiectului din 2009, suma se depunea intr-un cont de depozit, numit cont pentru educatie permanenta, deschis la trezoreria statului pe numele copilului de oricare dintre parintii firesti, de imputernicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de nastere.
Proiectul mai prevedea ca numai copilul poate retrage sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 14 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Sumele puteau fi utilizate doar pentru achizitia de tehnica de calcul, programe de calculator, fond documentar, precum si pentru finantarea studiilor copilului titular.
Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, in 15 septembrie 2009, pentru proiectul Legii educatiei elaborat in mandatul Ecaterinei Andronescu. Ulterior, pe 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a decis ca Legea educatiei este neconstitutionala si nu poate fi promovata prin angajarea raspunderii, ci doar prin dezbatere parlamentara.
sursa hotnews