Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

152 de autospeciale- trimise la serviciile de ambulanta

ambulanta

ambulanta

DECIZIE DUPA CONTROL. Mai mult de jumatate dintre masinile de consultatii la domiciliu achizitionate de Ministerul Sanatatii  (MS) in anul 2007 au fost utilizate neadecvat de catre serviciile judetene de ambulanta. Asta reiese dintr-un raport al ministerului Sanatatii efectuat la statiile de salvare din tara. Pentru imbunatatirea situatiei, Cseke Attila, ministrul sanatatii a dispus redistribuirea a 152 de autospeciale la statiile de salvare. Primele 17 masini vor ajunge in prima parte a lunii urmatoare la structurile regionale de interventie.

 

Comisia desemnata in luna mai de ministrul Sanatatii, Cseke Attila sa identifice si sa analizeze situatia echipamentelor medicale nepuse in functiune sau puse in functiune si neutilizate din diverse motive si care au fost achizitionate in ultimii ani din fondurile MS a finalizat primul raport. In urma analizei efectuate asupra utilizarii autospecialelor de consultatii la domiciliu a rezultat ca, in perioada 2007-2010, din 250 de masini, 152 nu au fost utilizate sau au fost folosite intr-un mod limitat.

 

Intr-un comunicat de presa al ministerului Sanatatii se arata ca daca ar fi fost utilizate corect, autospecialele ar fi trebuit sa parcurga mai mult de 10.000 de km in cei 3 ani de functionare, conform recomandarilor comisiei de specialitate in medicina de urgenta si dezastre. O parte dintre aceste masini au mai putin de 500 km parcursi de la livrare, ceea ce demonstreaza ca serviciile de ambulanta nu au prea efectuat consultatii la domiciliu cu aceste mijloace de transport.

 

Autospeciale – trimise la alte servicii

Ca urmare, la propunerea Comisiei MS, ministrul Sanatatii a dispus redistribuirea, in mai multe etape, a celor 152 autospeciale catre alte servicii unde masinile vor functiona la capacitatea normala.

Primele 17 masini vor fi transferate pana in 10 iulie, prin proces verbal de predare-primire, fara plata, din custodia serviciilor de ambulanta din Teleorman, Calarasi, Dolj, Caras –Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrita, Covasna, Harghita, Braila, Constanta, Galati, Vaslui si Vrancea in administrarea spitalelor de urgenta din Bucuresti, Pitesti, Craiova, Ploiesti, Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Bistrita, Tg. Mures, Brasov, Constanta, Galati, Neamt si Iasi pentru a fi utilizate in structurile regionale de interventie.

 

Ministerul Sanatatii va continua analiza asupra autospecialelor neutilizate si urmatoarele redistribuiri vor fi realizate catre centrele de permanenta si autoritatile publice locale care se angajeaza in asigurarea unei garzi de permanenta in zonele rurale sau urbane.

Comisia MS va finaliza saptamana viitoare si raportul privind aparatele EKG si cele de ventilatie si anestezie din ATI utilizate necorespunzator sau chiar neinstalate.

Lăsaţi un răspuns