Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 aprilie 2024

Codul hidrologic pentru raurile din Maramures

Institutia Prefectului a primit de la Administratia Nationala de Meteorologie, Centrul Meteorologic Transilvania Nord o avertizare cod galben de polei valabila pana in 2 decembrie, la ora 22.00 in Depresiunea Maramuresului. Asociate poleiului sunt precipitatii sub forma de ploaie si lapovita.

Prefectul Sandu Pocol a dispus, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, drumarilor maramureseni sa intervina cu utilaje si material antiderapante pe sectoarele de drumuri nationale si judetene, in vederea combaterii poleiului. Din informatiile obtinute de la Dispeceratul Sectiei de Drumuri Nationale s-a intervenit in Pasul Prislop cu utilaje si materiale antiderapante pe DN 18. In Pasul Gutai ploua abundent la aceasta ora, carosabilul este umed, insa pe unele sectoare de drum ploaia se transforma in lapovita. Nu sunt probleme in desfasurarea traficului rutier. La fel si pe drumul judetean Baia Sprie-Cavnic s-a intervenit de cu utilaje si material antiderapant au fost instiintate Serviciul Politiei Rutiere Maramures si cele doua societati care asigura intretinerea si viabilitatea sectoarelor de drumuri nationale si judetene si a lua masurile care se impun.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda conducatorilor auto sa circule preventiv, sa isi adapteze viteza la conditiile meteorologice si cele ale carosabilului, respectiv de aderenta si sa pastreze o distanta fata de ceilalalti participanti la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponarile in cazul deraparii autovehicului, mai ales daca nu este echipat corespunzator cu anvelope de iarna si lanturi antiderapante.

Factori de risc pe drumurile cu polei il reprezinta: scaderea aderentei si cresterea semnificativa a spatiului de franare; se diminueaza stabilitatea transversala si longitudinala a autovehiculului; exista posibilitatea intrarii in derapaj in orice moment, atat la franare cat si la accelerare; imposibilitatea controlului directiei in cazul apasarii simultane a pedalei de ambreiaj si frana; intrarea in derapaj la orice bruscare a volanului; virajele sunt greu de controlat; pietonii se deplaseaza greoi, existand pericolul sa alunece si sa cada in fata autovehiculelor; plecari dificile de pe loc sau chiar imposibilitatea plecarii de pe loc.Conducerea autovehiculului pe polei este deosebit de riscanta si necesita o mare indemanare in manevrarea autovehiculului. Pe polei conducatorul auto trebuie sa foloseasca rar pedala de frana.

Conducatorii auto pot sesiza problemele cu care se confrunta si pot obtine informatii cu privire la starea de practicabilitate a drumurilor nationale si judetene la Dispeceratul Sectiei de Drumuri Nationale Baia Mare – 0262 211789, respectiv 0728 181 796.

Lăsaţi un răspuns