Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Anghel, abuzat de procurori

Cristian Anghel

Cristian Anghel

Societatea civila de avocati „Iordachescu, Udrescu si Asociatii” a dat publicitatii marti, 8 februarie 2011, un comunicat de presa privitor la abuzurile DNA, a caror victima este Cristian Anghel, fost primar al municipiului Baia Mare. In comunicat se arata ca prin decizia 210/R din 17 martie 2010, primarul municipiului Baia Mare a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executare, pentru infractiunea de abuz in serviciu, comisa prin aceea ca a pus in executare o hotarare unanima a Consiliului Local Baia Mare.

Imediat dupa pronuntarea acestei decizii, la 10 aprilie 2010, s-a formulat o cerere de revizuire. Potrivit prevederilor legale, cererea de revizuire se inainteaza parchetului competent – in cazul de fata DNA – care are obligatia ca in termen de 60 de zile sa isi formuleze concluziile si sa sesizeze instanta competenta cu judecarea cererii de revizuire. In ciuda termenului legal de 60 de zile, DNA a sesizat Judecatoria Baia Mare doar la finele luni noiembrie 2010.

Culmea abuzurilor DNA s-a inregistrat insa in ultima luna. La data de 12 ianuarie, Judecatoria Baia Mare a admis propunerea de eliberare conditionata a lui Cristian Anghel, propunere formulata de Comisia competenta din cadrul Penitenciarului Baia Mare. La judecarea propunerii a fost prezent si un procuror DNA care a solicitat instantei admiterea propunerii si eliberarea dlui. Anghel. Cu toate acestea, la doua zile distanta, cu 3 ore inainte de expirarea termenului, DNA a formulat recurs impotriva sentintei Judecatoriei Baia Mare.

La 17 ianuarie 2011, dosarul cauzei a fost trimis DNA, Serviciul teritorial Cluj in vederea redactari motivelor de recurs. De la acea data, procurorii DNA tergiverseaza redactarea motivelor de recurs, cu consecinta faptului ca dosarul nu poate fi inregistrat la Tribunalul Maramures pentru judecarea recursului. Astfel, ca urmare a atitudini vadit abuzive a procurorilor DNA, Anghel continua sa fie detinut desi indeplineste toate conditiile legale pentru a fi eliberat conditionat si exista o sentinta a Judecatoriei Baia Mare in acest sens. „La solicitarile noastre repetate de redactare a motivelor si de inaintare acestora catre instanta competenta, procurorii din cadrul Serviciului teritorial Cluj al DNA au denaturat adevarul sustinand ca acestea au fost redactate si expediate Judecatoriei Baia Mare. Modul in care DNA intelege sa trateze acest dosar demonstreaza faptul ca aceasta directie nu poate sa se sustraga presiunilor si influentelor de ordin politic care au marcat dosarul privitor la dl. Cristian Anghel. Intreg acest dosar a fost un sir de abuzuri care au culminat cu tergiversarea eliberarii acestuia, afectand grav drepturile sale constitutionale. Amintim ca potrivit art. 131 din Constitutie Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, nu interesele politice ale unor zone de influenta si nici propriile interese ori imagine”, se arata in comunicat.

Lăsaţi un răspuns