Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 10 septembrie 2024

Anghel liber

Detentie prelungita cu 5 saptamani pentru ca fostul primar nu s-a cait

Cristian Anghel

Cristian Anghel

“Nu putem merge pana acolo unde sa-l obligam pe om sa spuna ca e vinovat chiar daca nu se considera”, a declarat Eugen Iordachescu, unul dintre avocatii lui Cristian Anghel. Declaratia a fost facuta in sala de judecata, la dezbaterile privind recursul pentru liberarea conditionata a fostului primar. Termenii invocati si motivarea adusa de procurorul DNA prezent in sala in sustinerea cererii de respingere a recursului au dat procesului conotatii religioase. Pledoaria avocatilor a semanat cu o slujba religioasa, care avea ca tema cainta si regretul.

Marti, 22 februarie, la Tribunalul Maramures s-a judecat recursul la cererea de liberare conditionata a lui Cristian Anghel, fost primar al municipiului Baia Mare. Acesta a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in forma continuata, sentinta data de Curtea de Apel Cluj, in 17 martie 2010. La aproape un an de la pronuntarea sentintei, Anghel a formulat cerere de liberare conditionata. Aceasta a fost admisa in 12 ianuarie, de Judecatoria Baia Mare, insa DNA a formulat recurs si a solicitat respingerea cererii de liberare conditionata a fostului primar.

Pe lista sedintelor, recursul lui Anghel a fost programat pentru ora 9, insa presedintele de sedinta a fost nevoit sa amane judecarea cauzei, cu aproape o ora, deoarece reprezentantul DNA a intarziat la proces. In timp ce unii au apreciat gestul ca fiind unul intentionat, presedintele de sedinta a pus situatia pe seama vremii si a starii drumurilor.

Alaturi la bine si la greu

Alaturi de Anghel, la judecarea recursului, de aceasta data nu s-au mai aflat nici viceprimarul Ludescher Istvan, nici fostul viceprimar Mircea Dolha. In sala de judecata au ajuns marti dimineata cativa angajati ai Primariei Baia Mare, precum si membrii familiei fostului primar. Nu au lipsit nici fostii colegi de partid, printre cei prezenti fiind Emil Marinescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Corodan si Calin Bota, precum si Dorel Iacob, presedinte PNL Tautii Magheraus, si un grup de consilieri judeteni liberali si primari.

Munca dupa gratii, mod de a petrece timpul liber

Doua pagini depuse la dosar nu ajung pentru a-i reda libertatea – acesta este unul din motivele pentru care DNA a formulat recursul. Procurorul, prezent in sala, a solicitat mentinerea starii de arest a inculpatului motivand ca instanta de fond (Judecatoria Baia Mare) a apreciat gresit in momentul in care a admis cererea de liberare conditionata. In justificare, procurorul a invocat faptul ca Anghel nu a facut dovada ca este reabilitat, ca nu a restituit paguba (cu toate Primaria si Consiliul Local Baia Mare nu s-au constituit parte civila), iar documentele depuse la dosar sunt insuficiente, motivand ca acesta continea doar 2 pagini in momentul in care Judecatoria a admis cererea de liberare conditionata. Procurorul a apreciat ca Anghel nu s-a indreptat, sub aspect moral, si ca nu a dat dovada de respect fata de autoritatea judiciara. De asemenea, DNA a invocat si faptul ca motivele invocate de avocatii fostului primar privind munca in perioada de detentie si implicarea in diferite activitati desfasurate in penitenciar (competitii de sah, recitare de poezii etc.) nu reprezinta altceva decat un mod de a petrece timpul liber. Pe langa toate acestea, procurorul a mai invocat si faptul ca nu se impune redarea libertatii fostului primar pe motiv ca acesta nu s-a cait si nu regreta faptele.

Sofisme – cainta si regret

In ceea ce priveste recuperarea prejudiciului, avocatii fostului primar au precizat ca inculpatul nu s-a sustras sa clarifice situatia privind paguba, insa Primaria Baia Mare si Consiliul Local nu au inceput procedurile de executare. Mai mult, bunurile pe care Anghel le detine impreuna cu familia sunt puse sus sechestru, deci nu pot fi instrainate. “Am incercat sa gasesc care sunt argumentele serioase care au dus la formularea recursului de catre DNA pentru ca rar mi-a fost dat sa aud de o astfel de initiativa judiciara. Particularitatile acestui caz sunt date de evolutia acestui dosar care nu este inca finalizat. Prin particularitatile pe care le are, acest caz interesant cred ca va ramane in istoria justitiei din Romania”, a declarat Iordachescu.

“Nu stiu ce ar mai trebui sa depunem la dosar pentru a dovedi indreptarea inculpatului, daca nu este de ajuns perioada de detentie. Cu toate ca Anghel considera ca aceasta condamnare este rodul unei erori judiciare, asta nu inseamna ca nu a acordat respectul cuvenit autoritatii judiciare. Nimeni nu poate interzice unui om sa gandeasca si nici nu poate sa-l oblige sa se caiasca sau sa regrete. Cainta si regret nu se regasesc in Codul Penal sau legile speciale. Daca cei doi termeni sunt dovezi care sa-i redea libertatea, eu cred ca Anghel ar putea face un efort. Cred totusi ca regret si cainta sunt sofisme care ar trebui cenzurate de instanta de recurs.

Sa-i dam cezarului ce-i al cezarului

Vasile Gil, un alt avocat al fostului primar, a invocat si faptul ca Anghel s-a comportat exemplar in perioada de detentie, ca dovada fiind si rapoartele depuse la dosar.

“Daca trebuie sa dam cezarului ce-i al cezarului, Anghel s-a folosit doar de caile legale de atac pentru a se apara, iar in detentie s-a comportat exemplar. Legea nu prevede intocmirea documentelor pentru cainta, ci asta se deduce, indirect, din documente de evaluare. Respingem motivele invocate la recurs si cerem liberarea conditionata a inculpatului. Nu cereti sa aducem alte evaluari pentru a arata indreptarea morala, deoarece evaluarile se fac in penitenciar, iar aici, in momentul de fata, se cere o probatiune diabolica”, a declarat Gil. Mult mai transant a fost avocatul Ioan Blajan.  “A admite recursul inseamna a adauga la lege”, a punctat avocatul. Acesta a prezentat instantei si un document semnat de Cornel Sabau, jurnalist aflat in penitenciar, alaturi de alte 37 de persoane- colegi ai fostului primar in Penitenciarul Baia Mare (la sectia cu regim deschis), in care se arata ca Anghel a constituit un reper moral, le-a acordat ajutor neconditionat si a participat la programele derulate in detentie.

Anghel in lacrimi in fata instantei

Cu o voce tremuranda, Anghel a vorbit in fata instantei despre activitatatea desfasurata in detentie. Abia a rostit doua, trei cuvinte si un nod a aparut in gatul fostului primar. Pe un ton scazut si cu voce sugrumata, Anghel le-a spus judecatorilor ca incercat sa lucreze in detentie, tot timpul posibil. “Am facut, la Gherla, cursuri de alfabetizare cu detinutii, m-am implicat in multe actiuni si am incercat sa creez o atmosfera placuta in colectiv. Trebuie sa stiti ca persoanele private de libertate sunt incluse in programe in functie de nevoile implicate, pentru ca in detentie nu faci ce vrei. Nu cred ca reprezint un pericol social. Vreau sa-mi recapat libertatea si sa-mi sustin cel de-al doilea doctorat,  sa-mi reiau activitatea la catedra. Cred ca locul meu e in comunitate, nu in detentie”, a declarat Anghel. “Vreau sa fiu alaturi de familie, prieteni”, a adaugat Anghel, cu glas tremurand si ochii  plini de lacrimi.

Tinuti in tensiune pana la pronuntare

Dezbaterile nu s-au finalizat cu o sentinta, deoarece judecatorii au decis sa amane pronuntarea pana la orele amiezii. Trei ore mai tarziu, sala de judecata a devenit neincapatoare pentru numarul mare de persoane care au mers la instanta pentru a fi martori in momentul pronuntarii. De aceasta data, liberalii au strans randurile si s-au adunat la Tribunalul Maramures. Asa isi doreau cei din sala, completul de judecata a decis respingerea recursului, ca fiind nefondat, si punerea in libertate a inculpatului. Sentinta este definitiva si a fost primita cu aplauze.

De la tribunal la penitenciar

“Nu este victoria avocatilor, ci a legalitatii in fata unor abuzuri. Dupa o astfel de hotarare, Anghel trebuie pus in libertate in urmatoarele minute”, a declarat avocatul Blajan.

Alaiul de sustinatori s-a mutat de la tribunal la poarta penitenciarului. Zeci de persoane s-au adunat in fata puscariei pentru a fi alaturi de fostul primar in momentul in care spune adio gratiilor. De la angajati ai primariei si grupuri de liberali, pana la oameni de afaceri si grupuri de romi, toti au venit sa-l astepte pe Anghel la poarta penitenciarului. Dan Lumezeanu, repzentantul unei firme din Baia Mare, nu a venit cu mana goala, ci a adus cu el o sticla de sampanie. “Am adus una mai mare, sa ajunga pentru toata lumea. Pentru o asa zi mare, nici pahar nu ne mai trebuie”, a declarat Lumezeanu.

Fericit ca si-a spart masina

“Nimic nu mai conteaza. Nici faptul ca mi-am lovit masina.  Mi-au spart stopurile, bara, mi-au indoit capota. Nimic nu mai conteaza. Astazi sunt fericit. Astept de mult ziua asta si astazi instanta a aratat ca poate face dreptate”, a declarat Dorel Iacob. Acesta a ajuns la penitenciar cu un alt autovehicul, insotit de colegii de partid. “Sunt convins ca s-au facut presiuni asupra completului de judecata, dar azi au aratat ca-si respecta blazonul”, a declarat Vasile Barbul. “Anghel iese imediat, desi trebuia sa iasa de multa vreme. Stiu ca are bagajele facute deja. Tot cu bagajele la usa e si Boc, premierul. Stiu ca va pleca de la guvern, dar nu sunt sigur daca va ajunge in locul lui Anghel”, a declarat Dorel Ban, consilier judetean PNL.

Liberalii vor ca el sa se intoarca in partid

Primarii prezenti la poarta penitenciarului s-au gandit sa-l invite la urmatoarea sedinta a partidului pe fostul lor sef. Indrazneala lor a mers mai departe si chiar au marturisit ca se gandesc sa-i dea ceva atributii in PNL. “E liberal, s-a implicat in constructia organizatiei judetene si cred ca ar fi bine sa ramana alaturi de noi. Intentia noastra este sa vorbim cu Radu Stef si sa-i solicitam sa-l propuna pe Cristian Anghel in functia de secretar al organizatiei judetene”, a declarat Florian Luca, vicepresedinte PNL Maramures.

Anghel vrea la catedra

Iesit pe poarta penitenciarului, primele minute de libertate s-au consumat cu imbratisari. Traian Florea, directorul tehnic al Primariei Baia Mare, a fost primul care i-a strans mana fostului primar si l-a imbratisat. Maini stranse si cuvinte de incurajare l-au tinut pe Anghel in multime minute in sir. Acesta a refuzat sa comenteze atitudinea procurorilor DNA, insa nu a trecut cu vederea cainta la care au facut referire in motivarea recursului.

“Nu mai vreau sa stiu de catuse”

“Am lucrat la biserica si stiu ca religia si cainta merg mana in mana. Nu comentez azi nimic despre DNA. Vreau sa ajung acasa, sa ma linistesc. Vreau sa fiu alaturi de familie”, a declarat Anghel. Acesta nu s-a ferit sa spuna ca este dornic sa munceasca, insa se gandeste sa profeseze in mediul privat, dar este interesat si de reluarea activitatii la catedra.

“Am numarat zilele pe care    le-am petrecut dupa 18 ianuarie, zi in care ar fi trebuit sa-mi recapat libertatea. Am stat cu 5 saptamani mai mult decat trebuia. Nu mai vreau sa-mi amintesc, de gratii, de duba, de detentie. De acum nu o sa mai merg la Cluj cu duba. Acum trebuie sa ma obisnuiesc iarasi sa folosesc telefonul, banii si sa conduc masina. Nu mai vreau sa stiu de catuse”, a subliniat Anghel.

Lăsaţi un răspuns