DNA a cerut stramutarea dosarului de liberare conditionata
Procurorii incearca sa-i prelungeasca lui Cristian Anghel perioada de detentie. Fostul primar al municipiului Baia Mare a fost arestat in 17 martie 2010, pentru abuz in serviciu, la doi ani si jumatate de inchisoare. In ciuda faptului ca a solicitat sa fie liberat conditionat, acesta risca sa mai ramana cateva luni dupa gratii. Asta in urma demersurilor facute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in cauza care are ca obiect judecarea cererii de liberare conditionata a lui Anghel.
Procurorii DNA se joaca precum soarecele si pisica cand vine vorba de Cristian Anghel. Actiunile procurorilor par sa urmareasca prelungirea perioadei de detentie a fostului primar. Avocatii lui Anghel sustin ca, in mod normal, fostul primar ar fi trebuit sa iasa din puscarie in 18 ianuarie, dar s-a ajuns la situatii inedite.
“Este pentru prima data in Maramures cand se face recurs la o cerere de liberare conditionata – care s-a formulat la propunerea comisiei si care a fost admisa”, a declarat Radu Stef, decanul Baroului Maramures. Surprinsi de faptul ca “meciul” dintre procurori si Anghel nu s-a finalizat nici dupa arestarea fostului primar, exista voci care sustin ca el va mai sta dupa gratii inca 4 luni.
La mana procurorilor
Avocatii lui Anghel au sperat ca acesta sa iasa dupa gratii in 18 ianuarie si, pentru acest lucru, in 7 ianuarie, la Judecatoria Baia Mare a fost inregistrata cererea de liberare conditionata. “In aceeasi zi, la Judecatorie, s-au depus inca vreo 7 cereri de liberare conditionata. Toate au fost admise si toti sunt liberi de mult, doar in cazul lui Anghel s-a formulat recurs”, a precizat Stef.
Cererea de liberare conditionata a ajuns, la interval de o saptamana de la inregistrare, pe masa judecatorilor, alaturi de raportul comisiei de liberare conditionata din cadrul Penitenciarului Baia Mare. Cererea a fost admisa, iar procurorul DNA, prezent in sala de judecata, s-a pronuntat in vederea liberarii. Surprizele au aparut dupa trei zile, cand, cu 3 ore inainte de expirarea termenului de depunere a recursului, procurorii DNA au atacat decizia Judecatoriei Baia Mare. Recursul formulat nu a fost motivat, astfel ca dosarul a fost plimbat de la judecatorie la DNA si de aici la Tribunalul Maramures.
Doua cauze in aceeasi zi
Pentru motivarea recursului si restituirea dosarului, pentru a putea fi inregistrat la Tribunalul Maramures, procurorii au avut nevoie de aproape o luna. Intamplator sau nu, primul termen de judecata pentru recurs a fost stabilit in aceeasi zi in care se judeca, la o alta instanta, un alt dosar – cauza civila, in care Anghel este parte.
Cacealmaua procurorilor nu se opreste aici si, in 10 februarie, DNA depune la Inalta Curte de Casatie si Justitie o cerere de stramutare a dosarului privind recursul la cererea de liberare conditionata si solicita suspendarea procesului aflat pe rol la Tribunalul Maramures. Cererea de suspendare a fost respinsa in 14 februarie. Pentru judecarea cererii de stramutare a dosarului, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit termen pentru 7 aprilie.
“In mod normal, cererea de stramutare nu ar trebui sa afecteze. In 22 februarie, cand se judeca recursul, cererea poate fi admisa si fostul primar pus in libertate. Mai exista o singura varianta, aceea de a respinge cererea de liberare conditionata si, apoi, stabilirea unui nou termen, dupa ce se revine cu o noua solicitare, ceea ce ar fi absurd”, a precizat decanul Baroului de Avocati Maramures.