Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Comasarea spitalelor- in varianta propusa de autoritati

Unitatile sanitare din Cavnic si Baia Sprie vor fi subordonate la Infectioase

spitalPropunere noua pentru comasarea unitatilor sanitare din judet. Autoritatile administratiei publice locale, impreuna cu Directia de Sanatate Publica (DSP) au efectuat o noua evaluare a unitatilor medicale cu paturi propuse pentru comasare. Asta dupa ce, saptamana trecuta, o delegatie din Maramures s-a dus la ministerul Sanatatii pentru a discuta despre soarta spitalelor din judet.

“In vederea reorganizarii unitatilor sanitare cu paturi s-a efectuat o noua evaluare, care a avut la baza o analiza sociala, dar si una din perspectiva asigurarii unor servicii medicale de calitate pentru maramureseni. Credem ca propunerile facute de autoritatile administratiei publice locale si DSP, agreate atat de presedintele CJ, Mircea Man, cat si de Institutia Prefectului, vor fi luate in considerare de ministrul Sanatatii”, a declarat Sandu Pocol, prefectul judetului.

Reprezentantul guvernului in teritoriu a subliniat ca una dintre propuneri se refera la comasarea Spitalului de Psihiatrie Cavnic si a celui de Boli Cronice din Baia Sprie cu Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, care sa detina si sediul administrativ. Motivatia propunerii include rezultatele pe linie medicala obtinute de Centrul de Sanatate Mintala din cadrul spitalului baimarean, respectiv dezvoltarea in Baia Sprie a unei componente medico-sociale pentru ingrijirea persoanelor varstnice cu boli cronice sau infiintarea unui centru pentru ingrijiri paleative. De asemenea, se are in vedere si infiintarea la Spitalului de Boli Cronice Baia Sprie a unei sectii cu specific toxicologic, in scopul prevenirii si tratarii persoanelor dependente de droguri sau a celor care consuma produse etnobotanice. Tot in Baia Sprie, avand in vedere ca exista personal de specialitate, ar putea fi asigurate servicii medicale in cadrul unui ambulatoriu sau al unui centru de primire urgente.

Propunere de suplimentare a numarului de paturi la Somcuta

Prefectul a subliniat ca in Somcuta Mare exista posibilitatea deschiderii unei unitati de asistenta medico-sociala cu o structura deja aprobata, care include 30 de paturi. In urma evaluarii, s-a propus suplimentarea cu inca 20 de paturi a unitatii. Propunerea urmareste ca spatiile Centrului de Sanatate Somcuta sa fie utilizate pentru infiintarea unui ambulator de specialitate (pentru diagnosticare) si a unui centru de permanenta. De asemenea, in incinta Centrului de Sanatate functioneaza o substatie a Serviciului Judetean de Ambulanta, iar CL Somcuta Mare doreste sa sprijine infiintarea serviciului SMURD, prin constituirea unui echipaj EPA care sa fie deservit de paramedici-pompieri din subunitatea de interventie.

Lăsaţi un răspuns