Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Functionari OPC, acuzati de luare de mita, condamnati

Un an de inchisoare cu suspendare si cate 2.000 de lei cheltuieli judiciare

Sala de judecata

Sala de judecata

Sentinta pentru cei 3 functionari ai Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC) Maramures acuzati ca in februarie, 2008, in timp ce desfasurau o actiune de control, au pretins mita de la un agent economic din Viseu de Sus. Iuliana Mariana Salajan, Olina Ramona Dragos si Loredana Tunas au fost condamnate la cate un an de inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 3 ani. Sentinta a fost data de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), instanta la care a fost atacata hotararea data de magistratii de la Tribunalul Maramures.

In 15 aprilie 2008 procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)- Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a celor trei angajate a Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Satu Mare- Oficiul Maramures, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de luare de mita. Cercetarile au fost efectuate in urma unei reclamatii facute de un agent economic din Viseu de Sus. Procurorii DNA au constatat ca, in 13 februarie 2008, cele trei angajate ale OPC Maramures (in prezent Comisariatul de Protectie al Consumatorului), cu prilejul unui control efectuat la Viseu de Sus au pretins mita de la un agent economic. Astfel, s-a constatat ca Iuliana Mariana Salajan, in calitate de functionar cu atributii de control, a pretins de la reprezentantul legal al acelui agent economic, denuntator, bijuterii din aur in valoare de 2.000 lei si 1.800 de euro pentru a nu aplica sanctiuni contraventionale. Aceasta a primit doar bijuteriile in valoare de 2.000 de lei. In acelasi context si in acelasi scop, inculpatele Olina Ramona Dragos si Loredana Tunas au primit, fiecare, bijuterii in valoare de cate 3.500 lei.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Maramures. Judecatorii tribunalului au hotarat condamnarea celor trei functionari la cate un an de inschisoare cu suspendare si plata cheltuielilor judiciare, insa sentinta a fost atacata. Zilele trecute, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat mentinerea sentintei data de Tribunalul Maramures. Totodata, ICCJ a dispus obligarea celor trei la plata a cate 2.000 de lei, suma ce reprezinta contravaloarea cheltuielilor judiciare.

Lăsaţi un răspuns