Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Ninsoare si vant puternic la sfarsit de saptamana

Comitetele locale pentru situatii de urgenta au fost alertate

Ninsoare

Ninsoare

Ninsoare viscolita si intensificari de vant, prognozate pentru Maramures. Institutia Prefectului a primit o informare de la Centrul Meteorologic Transilvania Nord in care se mentioneaza faptul ca vremea se va raci accentuat la acest sfarsit de saptamana. Avertizarea este valabila in intervalul 11 februarie, ora 22.00 -12 februarie, ora 22, cand sunt prevazute intensificari ale vantului si precipitatii mixte. Vor predomina apoi ninsorile, care temporar vor fi viscolite. Vantul va sufla in rafale, ce vor depati local 70-80 km/h. La munte viteza vantului va avea 120 km/h. In zonele montane ale judetului precipitatiile vor fi predominant sub forma de ninsoare.

Avand in vedere prognoza anuntata, Sandu Pocol, prefectul judetului, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea acestora in sprijinul populatiei, daca situatia o va impune. Echipe de interventie ale societatilor de utilitate publica (alimentare cu energie electrica, telefonie, alimentare cu gaz metan, canalizare si apa) au fost alertate sa fie pregatite pentru a remedia eventualele deficiente de la retelele sau sistemele de la nivel teritorial, care se pot produce, datorita fenomenelor meteorologice sau rafalelor de vant.

Avertisment pentru soferi si turisti

Pentru a evita aparitia unor probleme, reprezentantii CJSU au transmis recomandari conducatorilor auto, pietonilor si turistilor. Se recomanda pietonilor sa evite trecerea prin apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate de rafalele de vant, precum si prin apropierea imobilelor aflate in constructie. Pentru turisti se recomanda sa isi anunte prezenta in zonele montane. Conducatorii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu parcheze autovehiculele in preajma copacilor, stalpilor etc., sa nu atinga stalpii sau firele cazute la pamant.

“Soferii care doresc sa traverseze pasurile montane din Maramures trebuie sa aiba echipate autovehiculele cu anvelope de iarna, sa aiba in dotare lanturi antiderapante, lopetica si sac de nisip si sare. Daca sunt nevoiti sa ramana pe partea dreapta a carosabilului este de preferat sa astepte sprijinul angajatilor societatilor care asigura si intretin drumurile pe perioada de iarna, pentru a fi tractati pana in locuri sigure care sa nu contribuie la perturbarea traficului rutier. Informatii cu privire la practicabilitatea drumurilor nationale pot fi obtinute de la telefon 0262-211789 – dispeceratul sectiei de drumuri nationale Baia Mare, respectiv 0728-181796 – dispeceratul societatii care asigura si intretine viabilitatea drumurilor judetene”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant CJSU.

Lăsaţi un răspuns