Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Man scapa de datorii primarii PNL

marinescu si man

marinescu si man

27 de administratii locale au scapat de grija datoriilor, pentru ca guvernul le-a intins o mana de ajutor. Majoritatea fondurilor care vor ajunge in Maramures au fost alocate administratiilor cu primari PNL. Sumele au fost solicitate la guvern, prin Consiliul Judetean (CJ) Maramures, in baza unui document semnat de Mircea Man, presedintele institutiei administrative. Cu alte cuvinte, Man a salvat de la “faliment” administratiile cu primari PNL.

Saptamana trecuta, in sedinta de guvern, s-a aprobat alocarea unor fonduri pentru a scoate primariile din “criza”. Sumele au aparut in Monitorul Oficial de luni. Dintre cele 66.140 mii lei, suma alocata din fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului, 2.455 mii lei au fost aprobate pentru echilibrarea bugetelor celor 27 de administratii din Maramures. Cele mai multe fonduri vor ajunge la Repedea si la Leordina (cate 300 de mii lei pentru fiecare), si cate 200 de mii lei pentru Barsana si pentru comuna Coroieni. Pentru orasul Ulmeni s-a aprobat suma de 180.000 lei, iar pentru Cicarlau, 170.000 lei. Targu Lapus si comuna Baiut vor primi cate 150.000 lei, Salistea de Sus 100.000 de lei, iar Bistra 70.000 lei. Guvernul a suplimentat cu cate 50.000 de lei bugetele locale pentru Cavnic, Ieud, Miresu Mare, Moisei, Oncesti, Sisesti, cu cate 40.000 de lei bugetul orasului Baia Sprie si al comunei Coltau, iar 35.000 de lei au fost alocati pentru Stramtura. Cate 30.000 de lei s-au alocat pentru Seini, Salsig, Gardani, Satulung, Asuaju de Sus, cate 25.000 de lei pentru Cernesti si Petrova. Cea mai mica suma va ajunge la Copalnic Manastur si, in ciuda faptului ca aceasta este comuna cu cele mai multe sate arondate, guvernul a alocat 20.000 de lei. Conform hotararii de guvern, sumele pot fi utilizate pentru plata arieratelor, precum si pentru finantarea cheltuielilor curente si de capital.

Social-democratii, privati de fonduri

Avand in vedere culoarea politica a primarilor din administratiile pentru care s-a aprobat suplimentarea fondurilor pentru bugetele locale, liberalii sunt cap de lista si ca valoare a sumelor alocate si ca numar de administratii. Sumele au fost repartizate catre 12 administratii cu primari liberali, 8 cu primari din PDL, 3 din PSD, un apropiat al UNPR, o administratie cu primar conservator si doua cu primari independenti. Pe de alta parte, cifrele arata ca suma alocata celor trei administratii cu primari PSD (care insumeaza 130 mii lei) este mai mica decat cea pe care a primit-o Lucian Morar, primarul orasului Ulmeni sau democrat-liberalul Vasile Zete de la Cicarlau.

Lăsaţi un răspuns