Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Campanie de vaccinare antirabica la vulpi in Maramures

Prefectul Sandu Pocol a precizat ca, in perioada 17-30 noiembrie, se va desfasura campania de vaccinare orala a populatiei de vulpi impotriva rabiei, pe cale aeriana si manuala, pe fondurile cinegetice din judetul Maramures. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mentionat ca a primit dispozitia comuna a secretarilor de stat Ioan Dascalu si Mihai Capra din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor privind acordarea de sprijin pentru aplicarea masurilor de competenta, adaptate corespunzator la nivelul structurilor teritoriale (politie, jandarmi, politie de frontiera, pompieri militari, Prefectura) pe timpul distribuirii momelilor vaccinale.

 

Actiunea este organizata de catre A.N.S.V.S.A., in conformitate cu Programul de supraveghere, control si eradicarea rabiei in România pentru anul 2011, aprobat prin HG nr. 55/2008 si Decizia Comisiei Europene nr.712/2010. Aceasta campanie este cofinantata de catre Uniunea Europeana si are o valoarea de cinci milioane de EURO.

In judetele Maramures distributia pe cale aeriana va fi realizata cu sprijinul Aeroclubului Baia Mare, care va pune la dispozitie un aparat de zbor. Cantitatea de  vaccinuri antirabice orale pentru vulpi primita pentru judetul nostru, care va fi distribuita pe cale aeriana este de 116.000 momeli vaccinale. Acestea nu vor fi distribuite in zonele urbane sau rurale locuite de populatie, respectiv in zone cu râuri sau lacuri. De asemenea, vor fi amplasate manual, in zona vizuinilor de vulpe, 1500 de momeli vaccinale, cu ajutorul angajatilor Directiei Silvice Maramures, Agentiei Judetene de Vânatoare si Pescuit Sportive si fondurilor de vânatoare private. Aceste momeli vaccinale sunt sub forma unor capsule.

Pentru a preveni posibilitatea aparitiei unor situatii nedorite, in rândul comunitatilor locale din zonele unde se va efectua distributia momelilor vaccinale, dar mai ales in rândul copiilor s-a luat decizia de demarare a unei campanii de informare a populatiei cu privire la realizarea actiunilor de vaccinare antirabica a vulpilor, dar si a unor masuri de prevenire si a unor reguli care trebuie respectate de catre cetateni in aceasta perioada.

 

 

Lăsaţi un răspuns