Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Reguli noi pentru deszapezire. Timpul de interventie se scurteaza

Firmele de deszapezire vor avea un interval mai scurt de interventie pentru curatarea drumurilor de zapada, potrivit unui ordin aprobat marti de Anca Boagiu, ministrul Transporturilor.

Prin modificarile operate asupra Normativului din 2005, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România si-a propus sa elaboreze o reglementare tehnica moderna, unitara, coerenta si eficienta cu privire la modul de interventie in timpul iernii pe reteaua rutiera din administrare in vederea asigurarii viabilitatii drumurilor in sezonul rece.
Au fost introduse precizari si modificari privind: structura planului operativ de actiune pe timpul iernii, structura formatiei de utilaje si echipamentele corespunzatoare nivelurilor de interventie prin reducerea numarului utilajelor cu peste 20%,  aprovizionarea cu materiale antiderapante si chimice (granulozitate, cantitati, termene de aprovizionare etc), caracteristici generale si intervale de timp maxim necesare corespunzatoare fiecarui nivel de interventie pe drumuri.

In vechiul normativ deszapezirea drumului de nivel de interventie 1 pe minim o banda de circulatie s-a facut la maxim 10 ore dupa incetarea viscolului, iar in noul normativ se face dupa maxim 8 ore. Curatirea zapezii de pe platforma drumului de nivel de interventie 1 in vechiul normativ s-a facut in maxim 4 zile, iar in noul normativ se face in maxim 2 zile. In vechiul normativ deszapezirea drumului de nivel de interventie 2 pe minim o banda de circulatie s-a facut la maxim 24 ore dupa incetarea viscolului, iar in noul normativ se face dupa maxim 12 ore. Curatirea zapezii de pe platforma drumului de nivel de interventie 2 in vechiul normativ s-a facut in maxim 5 zile, iar in noul normativ se face in maxim 3 zile. In vechiul normativ deszapezirea drumului de nivel de interventie 3 pe minim o banda de circulatie s-a facut la maxim 48 ore dupa incetarea viscolului, iar in noul normativ se face dupa maxim 16 ore;

Dotarile utilajelor de deszapezire cu echipamente de mare eficienta (de exemplu lama de mari dimensiuni pentru zapada, plug universal cu geometrie variabila, turbofreza de mare capacitate, cablu/bara rigida de remorcare autovehicule, raspânditor de mare capacitate etc).
Varianta revizuita a normativului va fi inclusa si in documentatia de achizitie a acordurilor cadru si contractelor subsecvente aferente pentru activitatea de intretinere mutianuala vara si iarna in perioada 2012-2014 la cele sapte directii regionale de drumuri si poduri din cadrul CNADNR S.A.. Ordinul comun al Ministrului Transporturilor si Infrastructurii si a Ministrului Administratiei si Internelor va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Lăsaţi un răspuns