Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Prefectul, nemultumit de modul de deszapezire în Pasul Gutâi

Ninsoarea abundenta cazuta ieri pe DN 18, în Pasul Gutâi a contribuit la desfasurarea cu dificultate a traficului rutier, pe tronsonul de urcare dinspre orasul Baia Sprie. Prefectul Sandu Pocol a fost informat despre probleme aparute în trafic si a solicitat prezenta la fata locului a echipajelor de politie rutiere, în vederea asigurarii desfasurarii traficului rutier, dar si a reprezentantilor Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta,  Institutiei Prefectului si Sectiei de Drumuri Nationale pentru monitorizarea situatiei si îndeplinirea atributiilor specifice de interventie în situatii de urgenta generate de fenomene meteorologice specifice perioadei de iarna.

Zapada framântata de pe carosabil, care masura între 4-7 cm, a pus la grea încercare conducatorii autovehiculelor care s-au deplasat pe drumul national pentru a trece prin pasul montan. Doua autovehicule de tonaj (TIR-uri) si care nu erau încarcate cu marfa au fost nevoite sa ramâna pe partea dreapta a benzii de rulare, datorita faptului ca nu aveau aderenta. Au fost remorcate si tractate de catre societatea care asigura întretinea si viabilitatea drumului pâna în parcarea din vârful pasului. Alte doua TIR-uri au ramas într-un loc de refugiu, pe partea stânga a drumului. Un al TIR a ramas pe partea dreapta de rulare a drumului, la km 17,  într-o zona cu carosabil alunecos. A refuzat sa fie remorcat, desi nu era echipat corespunzator pentru circulatie rutiera în conditii de iarna, conform legislatiei care a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie. Politistii i-au aplicat o sanctiune contraventionala si i-au retinut soferului certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

O alta sanctiune contraventionala a fost aplicata unui alt conducator auto care se afla la volanul unui autoturism care nu avea anvelope de iarna montate pe masina.

Din cauza zapezii framântate existente pe carosabil si a drumului alunecos, trei autovehicule au derapat si s-au oprit în santul de pe marginea drumului, în sensul de mers. Agentii de politie rutiera au fluidizat circulatia autovehiculelor în zonele cu probleme, pentru a permite pompierilor militari, drumarilor sa intervina pentru repunerea autoturismelor pe carosabil.

Pentru a evita blocarea traficului rutier si a preveni deraparea sau producerea de accidente rutiere a fost instituit unui filtru de catre un echipaj de politie rutiera la iesirea din orasul Baia Sprie catre Pasul Gutâi, dar si de cealalta parte a versantului, în localitatea Desesti. Politistii nu au permis accesul soferilor care au dorit sa traverseze Pasul Gutâi cu autovehicule de tonaj, dar care nu avea încarcatura. Angajatii societatii care asigura si întretine viabilitatea drumului national au actionat cu patru utilaje si au împrastiat material antiderapant, însa în conditii de ninsoare abundenta pe ambii versanti ai muntelui nu au reusit sa faca fata si sa asigure desfasurarea traficului rutier în siguranta.

Prefectul Sandu Pocol a spus: „Sunt total nemultumit de modul în care s-a intervenit si s-a actionat pentru îndepartarea zapezii de pe carosabilul DN 18, în Pasul Gutâi. Daca pâna în anii trecuti nu au fost probleme deosebite si am reusit sa asiguram desfasurarea traficului rutier în conditii de iarna, dar în siguranta pentru soferi si pasageri, în dupa amiaza si seara de astazi, cei care aveau obligatia sa intervina la deszapezire au iesit cu întârziere si nu au avut suficiente utilaje care sa faca fata ninsorii abundente si sa curete de pe carosabil zapada depusa. Li s-a cerut sa curete de zapada locurile de refugiu (parcarile de pe traseu) pentru a permite oprirea în siguranta a autovehiculelor care nu puteau traversa zona montana, fara a perturba traficul rutier. De asemenea, li s-a cerut sa îndeparteze zapada de pe carosabil, în zonele cu viraje strânse („ac de par”). Am convingerea ca vor fi amendati de catre politistii Serviciului Politiei Rutiere pentru modul în care s-au desfasurat lucrarile de deszapezire si pentru perturbarea traficului rutier, datorita carosabilului alunecos si acoperit cu zapada. Daca societatea nu va întelege demersul nostru de a mari numarul utilajelor de interventie si a celor de încarcare a materialului antiderapant, vom solicita celor în drept rezilierea contractului de deszapezire. În conditiile în care DN 18 reprezinta legatura rutiera principala cu Maramuresul Istoric, nu ne putem permite sa blocam si sa închidem acest drum national pe care se realizeaza aprovizionarea zonei de peste deal cu diferite produse necesare traiului zilnic, sunt transportate persoane cu probleme de sanatate pentru dializa sau se asigura accesul autovehiculelor de interventie”.

Voi întreprinde demersurile necesare, pe care mi le confera legea, în calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta de a solicita închiderea pe perioada de iarna a drumul judetean 109F, pe relatia Cavnic-Strâmbu Baiut si tronsonul drumului judetean183, pe relatia Izvoare-legatura cu DN18, în Pasul Gutâi, a mai adaugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Comitetul judetean de iarna recomanda conducatorilor auto sa circule preventiv, sa îsi adapteze viteza la conditiile de trafic, la cele de pe carosabil si cele meteorologice si sa pastreze o distanta suficienta fata de ceilalti participanti pentru putea opri autoturismul în siguranta, în caz de nevoie. Este important ca soferii sa tina cont de recomandarile echipajelor politiei rutiere aflate în trafic. Nu trebuie sa bruscati comenzile autovehiculului. Frânarea  acestuia se va face, din timp pentru a evita derapajele.

 

Lăsaţi un răspuns