Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 1 mai 2024

Ger în Maramures

Circulatia rutiera se desfasoara în conditii de iarna pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judet. Vremea a fost rece, geroasa noaptea si dimineata. Cerul a fost mai mult degajat.  Vântul a suflat în general slab. Stratul de zapada masura,  ieri, pâna la 68 cm, la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -3 grade Celsius si 1 grad Celsius.

Ambulanta a transportat spre dimineata o persoana fara adapost la Centrul Multifunctional „Azilul de Noapte” de pe strada Vasile Alecsandri din Baia Mare. Aceasta a primit hrana calda si a fost cazata în asezamântul special destinat pentru persoanele fara adapost. Nu au fost înregistrate decese cauzate de temperaturile extreme negative. Noaptea trecuta în Centrul Multifunctional au fost cazate 72 de persoane.

Conducatorii întâlnesc zapada framântata cu grosimea de pâna la 1 cm pe DN18, în Pasul Prislop (între km 156 si km 180).  Celelalte sectoare de drumuri nationale din judet, inclusiv DN 18 la Borsa au carosabilul curat si uscat.  Angajatii societatilor care asigura si întretin viabilitatea drumurilor pe timp de iarna au actionat preventiv pentru a împiedica formarea poleiului si au împrastiat 16 tone de material antiderapant în Pasul Prislop.Vântul prezinta intensificari temporare care ating viteza de 40 km/h.

Temperaturile scazute, coroborate cu  umiditatea si curentii de aer rece au favorizat formarea unor portiuni de drum cu gheata pe DJ184, în zona montana a orasului Cavnic, dar si pe DJ109F, sectorul din vârful dealului si pâna la cantonul silvic. Angajatii societatii care întretin si asigura viabilitatea celor trei drumuri judetene au intervenit si împrastiat preventiv trei tone de material antiderapant.

Ramân închise pe perioada de  iarna, drumul judetean 109F, pe relatia Cavnic-Strâmbu Baiut si tronsonul drumului judetean 183, pe relatia Izvoare-legatura cu DN18, în Pasul Gutâi.

                    

METEO

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul noptii si diminetii:  -24 grade Celsius la Târgu Lapus; -23 grade Celsius la Copalnic;-21 grade Celsius la Petrova; -18 grade Celsius în Leordina; -17 grade Celsius la Borsa, Feresti si Dragomiresti; -16 grade Celsius în Baia Mare si Sighetu Marmatiei; -15 grade Celsius la Viseu de Sus si Cavnic; -12 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Iezer, Calinesti si Valeni; -11 grade Celsius la Ocna Sugatag, Sapânta, Calinesti si Valeni; -10 grade Celsius la Ardusat.

Vremea se mentine si  astazi, în judet, deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5 grade Celsius  si  0 grade Celsius, iar cele minime între -18 grade Celsius si -13 grade Celsius. În depresiuni temperaturile pot ajunge pâna la valoarea de -25 grade Celsius. În zonele joase se va semnala ceata, care va fi asociata cu depunere de chiciura. Meteorologii au prognozat ca si în aceasta noapte vor fi temperaturi extreme negative în zona Târgu Lapus.Temperatura aerului va scadea sub valoarea de minus 20 grade Celsius. Este a treia noapte consecutiv cu valori extreme negative la Târgu Lapus.

 

Potrivit OUG 99/2000 care face referire la protectia persoanelor încadrate în munca  angajatorii sunt obligati ca în perioada cu temperaturi negative extreme sa asigure salariatilor masuri pentru asigurarea conditiilor micloclimaterice la locul de munca. Acestea vor fi stabilite de catre angajator împreuna cu reprezentantii sindicatelor sau reprezentantii alesi ai salariatilor. În perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop în care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protectie. Pentru prevenirea unor îmbolnaviri determinate de munca, în conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri: asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi scazute; asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilitati, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Termometrele indica acum: –25 gradeCelsius la Târgu Lapus; -23 grade Celsius la Copalnic; -22 grade Celsius la Petrova; -17 grade Celsius la Feresti, Dragomiresti si Leordina; -16 grade Celsius în Borsa; -15 grade Celsius la Viseu de Sus, Sighetu Marmatiei si Feresti; -14 grade Celsius la Cevnic;  -13 grade Celsius la Iezer; -12 grade Celsius în Baia Mare, la Sapânta si în Pasul Gutâi; -11 grade la Ardusat; -10 grade Celsius la Ocna Sugatag, Calinesti  si Valeni. Indicele de racire indica valoarea de -25 unitati la Târgu Lapus; -24 de unitati la Iezer; -18 unitati la Sighetu Marmatiei; -13 unitati la Ocna Sugatag si -12 unitati în Baia Mare.Indicele de racire  reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vântului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului în care, în situatii de temperaturi scazute si vânt intens, stratul termic protector existent în jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului înconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica.

Comitetul judetean de iarna recomanda locuitorilor sa nu expuna la frig si sa evite sederea îndelungata afara. Daca sunt nevoiti sa o faca atunci trebuie  sa se îmbrace adecvat si sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular si sosete groase (din bumbac sau lâna). Încaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita.O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mâinilor si picioarelor în aceasta perioada.O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mâinilor si picioarelor în aceasta perioada. Persoanele cu  afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie sa se fereasca de ger. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Evitati consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si pierderea caldurii extrem de rapid.

Cursa aeriana de pasageri a decolat fara întârziere, în aceasta dimineata, de pe Aeroportul International Baia Mare. Angajatii aeroportului au efectuat lucrari de degivrare (dezghetare) a aparatului de zbor. Pista este curata si uscata, iar vizibilitatea este buna în zona. Temperatura aerului indica valoarea de -13 grade Celsius.

 

HIDRO                

Nivelurile si cursurile de apa din judet au fost variabile, influentate însa de temperaturile negative si fenomenele de iarna instalate pe râuri. Gheata este prezenta pe malurile râurilor Tisa, Viseu, Vaser, Ruscova, Salaj, Lapus, Suciu, Cavnic, Baicu, Cisla si Firiza. Zapada înghetata curge pe râurile Viseu si Ruscova. S-a format zapor de gheata pe râul Iza la statia hidrologica Sacel.  Se mentine podul de gheata format pe râurile Iza. Apa râului curge pe sub podul de gheata. Sunt poduri de gheata cu ochiuri pe râurile Iza, Mara, Lapus, Suciu si Botiza. Fenomenul de gheata la fund este semnalat pe râul Firiza. Exploatarea acumularii Strâmtori-Firiza se realizeaza în conditii de siguranta. Coeficientul de umplere al lacului este de 83%.               

 

 

Lăsaţi un răspuns