Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Cerere de incepere a urmaririi penale pentru Vosganian si Videanu

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian

Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sa sesizeze Senatul României pentru formularea cererii de începere a urmaririi penale împotriva lui VOSGANIAN VARUJAN (fost ministru al Economiei si membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în Parlamentul României în actuala legislatura, ocupând si functia de ministru în cadrul Ministerului Economiei), sub aspectul acuzatiei de complot si subminarea economiei, fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei. Tot DIICOT a solicitat sa fie sesizat Presedintele României pentru formularea cererii de începere a urmaririi penale împotriva lui VIDEANU ADRIEAN (fost ministru al Economiei si membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010) sub aspectul acuzatiei de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei.

Din referatul întocmit de catre procurorii D.I.I.C.O.T. rezulta suspiciunea rezonabila ca, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, în calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut în Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre învinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si în conditiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane USD.

Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de IOAN NICULAE viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) în directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost împiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN ROMGAZ SA creându-se astfel dificultati semnificative în buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt  de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale în domeniul gazelor naturale, dar si în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii nationale.

Demersul ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-a realizat în conditiile în care SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus în pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

În cauza exista indicii și date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea  preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata într-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale, arata DIICOT intr-un comunicat de presa. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii în domeniul energetic, prin folosirea  SNGN ROMGAZ SA  în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiintata, s-au creat riscuri semnificative în planul securitatii energetice a ROMÂNIEI.

Afectarea activitatii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, în favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., în alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza într-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic National.

În referat se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat în aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT exista suspiciunea rezonabila ca au fost cooptati în gruparea infractionala VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008 si VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infractionala initiata, constituita si coordonata de IOAN NICOLAE în scopul comiterii de fapte de natura sa submineze economia nationala. Prin actiunile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN a fost folosita SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) în directia dorita de interesele grupului infractional creându-se astfel o stare de pericol atât pentru securitatea statului cât si pentru economia nationala.

Lăsaţi un răspuns