Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Dispute la Somcuta Mare dupa inchiderea Biroului de Cadrastru

Autoritatile locale fac demersuri pentru reluarea activitatii

Ovidiu Stefan

Ovidiu Stefan

Dispute aprinse la Somcuta Mare dupa ce, printr-o decizie de la nivel central, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara a fost inchis. Autoritatile locale nu se impaca cu g]ndul ca s-a pus lacat pe biroul care deservea populatia din |ara Chioarului si fac demersuri pentru reluarea activitatii intr-un alt spatiu.

Printr-un ordin al directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in luna noiembrie a anului trecut, s-a decis reorganizarea birourilor de cadastru si publicitate imobiliara. Astfel, la nivel national au fost desfiintate mai multe puncte de lucru, acestea fiind in localitatile in care, in urma cu mai bine de doi ani, s-au inchis judecatoriile.

„Prin lege, birourile de cadastru functioneaza pe langa judecatorii. La Somcuta Mare, judecatoria a fost inchisa, iar anul trecut s-a inchis si biroul de cadastru”, a declarat Ovidiu Stefan, director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Maramures. Acesta a mai precizat ca alti factori care au dus la desfiintarea biroului se leaga de conditiile de desfasurare a activitatii si lipsa de personal de la OCPI din Baia Mare. La Somcuta Mare, angajatii isi desfasurau activitatea in conditii improprii, au fost probleme cu spatiul de arhivare al documentelor, nu exista paza, etc.

Astfel, in baza deciziei de la nivel central, biroul de la Somcuta Mare a fost inchis in luna decembrie a anului trecut, iar angajatii au fost preluati de OCPI, unde prin alta reorganizare (din iunie 2013) institutia a ramas fara 5 angajati.

Gheorghe Buda, viceprimarul orasului :omcuta Mare, este de parere ca s-a facut o nedreptate prin inchiderea biroului, oamenii din zona fiind acum pusi pe drumuri pentru documente. „Biroul deservea populatia din mai multe administratii din Zona Chioarului. Era foarte util pentru ca la :omcuta exista si cabinet notarial, iar acum, prin desfiintarea biroului, oamenii sunt nevoiti sa se plimbe intre Baia Mare si Somcuta, intre Cadastru, primarii si notar. Pentru a veni in sprijinul populatiei, am cerut redeschiderea biroului”, a declarat Buda.

Directorul OCPI sustine ca a aflat despre nemultumirile celor din administratie si nu se opune redeschiderii biroului de cadastru din Somcuta, insa pentru acest lucru trebuie parcursi c]tiva pasi. „Primele demersuri care trebuie facute sunt aprobarea unei hotar]ri de Consili Local pentru sustinerea financiara si trebuie un spatiu adecvat pentru activitatea de cadastru”, a punctat Ovidiu Stefan.

De asemenea, viceprimarul sustine ca, administratia orasului :omcuta Mare a identificat un spatiu care ar putea fi utilizat in acest scop, insa decizia privind spatiul si costurile pe care le implica redeschiderea biroului, va fi luata in urmatoarea perioada.

 

Lăsaţi un răspuns