Lucian Morar, primarul orasului Ulmeni este singurul edil din tara care a obtinut finantari pentru trei camine culturale. Asta in conditiile in care alte orase au intrat pe lista de finantare cu cate un proiect. Fondurile vor fi alocate in baza unui program national.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice trimite fonduri la Ulmeni. Reprezentantii administratiei locale estimeaza ca ministerul va aloca 2,5 miliarde de lei prin proiectele depuse si acceptate la finantare. „Proiectele au fost depuse inca din anul 2009, cand eram la primul meu mandat de primar. Fondurile vin de la Compania Nationala de Investitii prin Ministerul Dezvoltarii, in baza unui program national. Prin implementarea Programului national prioritar pentru reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale si dotarea asezamintelor culturale din mediul mic urban va creste accesul cetatenilor la informatie, educatie, cultura si coeziune sociala”, a declarat Lucian Morar, primarul orasului Ulmeni.
Edilul a explicat ca primaria orasului Ulmeni a depus si inregistrat pentru a fi selectate in vederea finantarii prin programul prioritar national proiecte pentru caminele culturale din localitatile Chelinta, Arduzel si Somes-Uileac, acestea fiind si selectate. Pentru astfel de proiecte se ia in considerare potentialul comunitatii de a sustine, pe termen lung, atat functionarea si destinatia cladirii cat si derularea unor activitati specifice. Suma a fost aprobata, insa mai exista cativa pasi de facut astfel incat proiectele sa poata fi implementate si mai trebuie asigurata si partea de cofinantare care ajunge la aproximativ 30% din valoarea proiectelor. „Avand in vedere colaborarea foarte buna pe care o avem cu reprezentantii Consiliului Judetean Maramures si cunoscand disponibilitatea conduceriiadministratiei judetene, atitudinea deschisa si implicarea responsabila in sustinerea proiectelor, sunt sigur ca ma vor sprijini sa finalizeze aceste investitii”, a declarat Morar.
In urmatoarea perioada, administratia locala Ulmeni are de realizat un raport in care va fi prins studiul geotehnic si alte documentari, iar lucrarile propriu-zise vor fi scoase la licitatie. „Pentru unele asezaminte culturale vom demara lucrari de reabilitare, iar pentru altele, cum este cazul caminului de la Chelinta, imobilul a fost reabilitat, insa, prin proiect, intentionam sa facem dotari”, a declarat Morar.