Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Judecatoriile din Dragomiresti si Targu Lapus, propuse pentru desfiintare

Judecatoria Targu Lapus

Judecatoria Targu Lapus

Doua judecatorii si parchetele de pe langa acestea figureaza pe „lista neagra” a instantelor care vor fi desfiintate. Primul
pas spre desfiintare a fost facut prin luarea unei decizii luate de guvernul Ponta. Zilele trecute, guvernul a aprobat proiectul privind desfiintarea a 30 de instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea.

30 de instante din intreaga tara se desfiinteaza, personalul format din magistrati, grefieri si procurori urmand a fi transferati la alte instante care au probleme de personal. Propunerea desfiintarii instantelor a venit in vara anului trecut din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care a sustinut ca decizia are la baza pregatirea pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri. Tinand cont ca noile coduri au intrat in vigoare de la 1 februarie, propunerea a ajuns pe masa Guvernului.

Proiectul a fost promovat de Ministerul Justitiei si avizat de catre CSM. Este vorba de 30 de judecatorii si parchete cu volum mic de activitate, adica au de solutionat un numar mai mic de 5.000 de dosare intr-un an, in conditiile in care la majoritatea instantelor si parchetelor se inregistreaza o continua crestere a volumului de munca. Printre acestea se afla si instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea din Dragomiresti si Targu Lapus.

Transferul incepe din luna mai

Conform Ministerului Justitiei, masura are ca scop „rationalizarea instantelor cu volum mic de activitate”. Judecatorii si procurorii din cadrul instantelor si al parchetelor ce vor fi desfiintate pot opta pentru transferul pe un post in cadrul altor instante sau parchete. Astfel, ei pot alege un post in cadrul instantei sau al parchetului care a preluat cauzele de competenta teritoriala a instantei sau parchetului desfiintat. Sau se poate opta pentru un post vacant la o alta instanta sau la un alt parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel (unde se afla instanta sau parchetul desfiintat sau un post vacant la o alta instanta sau la un alt parchet). Cauzele aflate pe rolul instantelor/parchetelor desfiintate la data intrarii in vigoare a acestei legi, precum si cele inregistrate dupa aceasta data se transmit pe cale administrativa, incepand cu 1 mai 2014, instantelor/parchetelor care preiau competent a teritoriala a instantei si, respectiv, parchetului desfiintat. In cauzele inregistrate dupa data de 1 mai 2014, stabilirea termenelor si efectuarea actelor de procedura urmeaza a fi realizate de instantele/parchetele care preiau competenta teritoriala a instantei si, respectiv, parchetului desfiintat.

Tacere la nivel local

Proiectul privind desfiintarea celor 30 de instante a fost lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei in 31 ianuarie. Cateva zile mai tarziu, proiectul de hotarare a fost aprobat in sedinta de guvern (in 5 februarie). La nivel local, totul a fost trecut sub tacere. Niciunul dintre liderii USL sau parlamentarii de Maramures nu au suflat o vorba despre intentia de desfiintare a celor doua judecatorii, de parca nu ar fi stiut ce s-a decis in guvern. Asta dupa ce in 2011, tot prin hotarari luate la nivel central, s-a mai desfiintat o instanta si parchetul de pe langa aceasta, este vorba de Judecatoria din Somcuta Mare. Acum, dupa ce guvernul a aprobat proiectul, soarta magistratilor a ramas la mana parlamentarilor.  Proiectul de lege a fost fi transmis mai intai Camerei Deputatilor, urmand ca ultimul cuvant sa-l aiba Senatul, ca for decizional in aceasta chestiune.

Instantele penale nu pot functiona fara minim 4 judecatori

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca noile prevederi procesual penale presupun costuri rezultate, in esenta, din cresterea numarului de judecatori, fiind deja stabilit ca o instanta penala nu poate functiona potrivit noilor reglementari decat cu un numar minim de 4 judecatori. Ori pregatirea instantelor cu schema mai mica de 4 judecatori ar implica suplimentarea statelor de functii ale acestor instante. Insa, o astfel de masura nu se justifica, in conditiile in care aceste instante au inregistrat constant un volum scazut de activitate. La doua zile dupa aprobarea de catre guvern a proiectului Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat, organizarea sesiunii de transfer a judecatorilor si procurorilor a carei planificare a fost stabilita de catre Plenul CSM, in sedinta din 6 februarie. Pe lista posturilor vacante figureaza si un post de presedinte al Judecatoriei Dragomiresti.

Judecatorul Vasile Fitigau, purtator de cuvant al Tribunalului Maramures, sustine ca deciziile privind desfiintarea judecatoriilor se iau la nivel central. „Anul trecut s-a vorbit despre acest proiect si stiu ca este in dezbatere publica, dar alte noutati nu am”, a declarat Fitigau.

Desfiintarea instantelor, inchide si birourile de cadastru

In caz de desfiintare al celor doua instante, dosarele de la Judecatoria Targu Lapus ar urma sa fie preluate de Judecatoria Baia Mare, iar la Judecatoria Viseu de Sus ar urma sa fie arondata instanta de la Dragomiresti. Pe langa faptul ca modificarea ar pune oamenii pe drumuri si ar supraaglomera alte doua instante, desfiintarea judecatoriilor atrage dupa sine si inchiderea Birourilor de cadastru si publicitate imobiliara. Asa s-a intamplat la Somcuta Mare, deoarece legea spune ca Birourile de cadastru functioneaza pe langa judecatorii.

Reader Feedback

Un raspuns catre “Judecatoriile din Dragomiresti si Targu Lapus, propuse pentru desfiintare”

  1. dacian spune:

    nu este normal sa inchida judecatoria din Lapus. Nu e bine nici pentru populatia din zona, dar nici pentru angajatii judecatoriei. Nici un angajat din Lapus nu va face naveta in Baia Mare, iar oamenii cred ca vor renunta la procese ca n-au bani sa se plimbe pe la instante prin Baia Mare.

Lăsaţi un răspuns