Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Pericol de surpare pe raurile Iza si Viseu

maluri distruseMaluri surpate, retele de apa si canalizare in pericol de a fi distruse, locuinte la un pas de a ramane izolate si drumuri rupte de ape. Aceasta este situatia care se inregistreaza pe Valea Izei si a Viseului. O posibila viitura ar transforma 860 de oameni in sinistrati.

 

Pe raul Viseu, dar si pe Valea Izei trebuie facute lucrari de regularizare si consolidare. Aceasta este concluzia la care a ajuns comisia care a efectuat verificari in zona. Mai mult, la fata locului a fost si Anton Rohian, prefectul judetului. Zilele trecute, acesta s-a deplasat la Barsana, Bistra si Salistea de Sus, pentru a vedea situatia creata de distrugerea malurilor raurilor ce traverseaza aceste localitati. Au fost constatate probleme pe paraul Baleasa (afluent al raului Iza) din Salistea de Sus, intre podul aval de manastire si confluenta cu raul Iza. O posibila viitura ar pune in pericol 286 de gospodarii cu o populatie de 860 locuitori. De asemenea, pot fi afectate drumurile de acces, pasarele si poduri, reteaua de alimentare cu apa si canalizare. La Salistea de Sus se deruleaza inca din anul 2008 proiectul „Lucrari de regularizare a paraului Baleasa”, pe portiunea ce strabate orasul. Investitia se ridica la 11.274 mii lei.

 

Malul raului Viseu „musca” din drum

Prefectul Rohian a fost si la Bistra. „Punctul critic este pe malul drept al raului Viseu, unde a fost afectat drumul judetean (DJ 185) intre localitatile Bistra si Valea Viseului. Este in pericol singurul drum de acces rutier in localitatea Valea Viseului. Surparea acestui drum ar duce la izolarea a 1.600 locuitori. ~ntregul tronson este instabil si este evidenta tendinta de prabusire a malului cu afectarea integrala a drumul adiacent, ceea ce se poate intampla la prima viitura pe raul Viseu. De aceea este foarte importanta executia lucrarilor de consolidare de mal, in zona comunei Bistra. Exista riscul ca intr-o luna localitatea sa ramana izolata”, a spus prefectul. Avand in vedere situatia care se inregistreaza s-au facut demersuri pentru alocarea de fonduri necesare efectuarii lucrarilor. „Nu putem sta cu mainile in san si intr-o luna, doua sa vorbim despre situatii de urgenta si pagube mult mai mari. Institutia Prefectului a facut interventii la ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii. Am discutat cu Lucia Varga si am solicitat alocarea urgenta de fonduri, in vederea demararii investitiilor necesare pe raurile din judetul nostru”, a subliniat prefectul.

Lăsaţi un răspuns