Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 15 iulie 2024

Cristian Anghel: PER va lansa „Agenda Locală 21” pentru Maramureş

Partidul Ecologist Român (PER) Maramureş îşi propune să lanseze câteva subiecte de dezbateri privind viitorul judeţului. Unul dintre subiecte este similar cu „Agenda Locală 21” care a fost implementat, în urmă cu aproximativ 10 ani, ca proiect pilot, la nivel de Baia Mare. Acesta ar putea fi implementat la nivelul întregului judeţ.

cristian anghel - per

În opinia lui Cristian Anghel, vicepreşedinte PER România şi prim-vicepreşedinte PER Maramureş, judeţul are nevoie de un astfel de proiect ca strategie de dezvoltare durabilă. „Ne gândim la un document de tipul unei Constituţii de dezvoltare a unei comunităţi, ce reprezintă un model de dezvoltare durabilă din punct de vedere al socialului, mediului şi al economiei. ‘Agenda Locală 21’ este mai actuală ca niciodată pentru că acum s-a reluat acest concept la nivel mondial şi toate comunităţile din această lume trebuie să îşi dezvolte asemenea strategii de dezvoltare durabilă”, a precizat Cristian Anghel.

„Noi, cei din PER Maramureş, vrem ca un asemenea document să fie lansat şi la nivelul judeţului Maramureş. Putem vorbi chiar de o extensie a ‘Agendei Locale 21’ de la Baia Mare la nivelul judeţului Maramureş.  Baia Mare s-a aflat printre cele nouă municipii în care s-a implementat acest concept inovativ, ca proiect pilot, în urmă cu mai bine de un deceniu şi care e la baza Planului Local de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Baia Mare”, a subliniat Anghel. Vicepreşedintele PER România a mai spus că în ţară s-a reuşit implementarea proiectului la nivel de judeţ în două sau trei cazuri.

 

Specialiştii invitaţi la discuţii

 

În acest scop, PER Maramureş vrea să organizeze o masă rotundă cu participarea mai multor specialişti în domeniu, ONG-uri de mediu, profesori universitari şi alţi ‘actori’ care pot oferi sprijn pentru o abordare legată de elaborarea unei strategii integrate de dezvoltare durabilă a judeţului Maramureş. În opinia lui Anghel, gruparea în jurul unei idei a structurilor care pot sprijini o abordare durabilă a Maramureş pe domeniul ecologie poate fi mai mult decât utilă pentru dezvoltarea  judeţului. Primii paşi au fost făcuţi prin discuţiile purtate cu specialiştii din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, iar aceştia s-au arătat interesaţi să participe la o dezbatere pe această temă.

 

Aurelia Miko-Indre

Reader Feedback

Un raspuns catre “Cristian Anghel: PER va lansa „Agenda Locală 21” pentru Maramureş”

  1. Chira spune:

    El a lansat deja „Agenda Horea 46”

Lăsaţi un răspuns