Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 13 iunie 2024

Cărţi valoroase editate de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Istoria bisericii ortodoxe maramureşene s-a îmbogăţit cu trei cărţi valoroase editate de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. În prezenţa Preasfinţitului Părinte dr. Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a avut loc un eveniment cultural de excepţie, în premieră pe aceste meleaguri: lansarea a trei apariţii monumentale, atat la propriu cat şi la figurat, apărute în Editura Episcopiei.

trei1Este vorba despre monografia-album „Chivote ale credinţei. Mănăstirile şi schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului”, „Protopopiatul Lăpuş. Monografie-album” şi „Protopopiatul Baia Mare. Monografie album”. Evenimentul s-a desfasurat in prezenţa membrilor Permanenţei Episcopale, preoţi autori ai volumelor, protopopi, preoţi de enorie din parohiile protopopiatelor Lăpuş şi Baia Mare, stareţi de mănăstiri şi monahi, cadre didactice universitare şi studenţi de la Teologia Ortodoxă băimăreană, elevi seminarişti, scriitori, oameni de cultură, ziarişti.

trei2„Biserica, din cele mai vechi timpuri, a fost cea care a creat cultură, a promovat cultura şi a ocrotit-o”, a spus Preasfinţitul Părinte dr. Iustin Sigheteanul, sub a cărui îndrumare apar toate monografiile-album. Biserica a promovat învăţământul superior, învăţământul academic, Biserica a pus pentru prima dată, prin slujitorii ei, creionul în mână şi i-a învăţat pe oameni tainele scrisului. Biserica, în Europa, a dat lumii o bogăţie inestimabilă. În spaţiul nostru românesc, Biserica Ortodoxă a dat acestui neam frumuseţea sufletului şi identitatea culturală şi naţională, şi a luptat pentru idealurile pe care le-am avut dintotdeauna. Iată motivaţia care a dus la scoaterea acestor volume impresionante despre istoria fiecărei localităţi din cele două protopopiate şi a fiecăreia din cele 30 de mănăstiri şi 10 schituri câte sunt în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Biserica Ortodoxă fiind cea care a stat la baza culturii poporului român.

Printre cele mai străvechi Episcopii din Transilvania

trei3„Dacă în istorie au fost vremuri când Bisericii nu i s-a permis să iasă din spaţiul de cult şi să coboare în societate, au fost vremuri când Biserica a fost persecutată şi nu i s-a dat voie să-şi construiască infrastructura administrativă, iată că a venit vremea de după 1989, când Biserica Ortodoxă a ieşit de unde a ferecat-o un regim totalitar şi ateu 45 de ani, închisă pe dinafară, dar deschisă pe dinăuntru, pregătind preoţi pentru satele noastre româneşti. După 1989 avem dreptul să aşezăm în pagină o istorie adevărată, de 2000 de ani. În ce priveşte spaţiul geografic în care ne găsim noi, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, aşa precum afirmă părintele acad. Mircea Păcuraru în Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Episcopia Maramureşului este una dintre cele mai străvechi din Transilvania. Şi pentru ca istoria să fie bine aşezată, bine documentată, convingătoare şi să rămână peste veacuri, am socotit că este momentul să edităm volumele de faţă, în care parohia este celula de bază unde în care sălăşluiesc şi de unde pleacă familia, preoţii, călugării. Toate valorile noastre creştine pleacă dintr-o localitate, dintr-o comunitate, după cum afirma PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, a spus PS dr. Iustin Sigheteanul.

„Este mare nevoie ca istoria să fie cunoscută, mai ales de tineri”

PF Daniel este cel care a mai propus editarea unei enciclopedii a tuturor parohiilor din Patriarhia Română, cu ajutorul nemijlocit al episcopiilor, care au primit modelul academic după care să lucreze în culegerea datelor. „Fiind create colectivele de lucru la nivel de protopopiate şi mănăstiri, s-a reuşit adunarea tuturor datelor, iar Episcopia Maramureşului şi Sătmarului este prima eparhie din ţară care reuşeşte nu doar să le transmită, ci şi să editeze din datele adunate tomuri monumentale numite Monografii-album, pentru că sunt frumos ilustrate, în care este cuprinsă istoria trecută şi recentă a tuturor parohiilor şi a mănăstirilor”, a mai adăugat PS dr. Iustin Sigheteanul. În câteva luni vor vedea lumina tiparului toate monografiile album programate. Şirul monografiilor va continua cu al celorlalte şase protopopiate şi se va încheia cu Monografia-album a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, construcţie unicat în această parte de ţară, emblematică pentru municipiul Baia Mare, aflată în fază de construcţie. „În acest fel, se îmbogăţeşte istoria ţinutului cu date care vor fi de mult folos certătorilor şi altor categorii de persoane care se ocupă de istorie, universităţii, bibliotecilor, tuturor instituţiilor de cultură din judeţ şi din ţară. „Este mare nevoie ca istoria să fie cunoscută, mai ales de tineri”, a subliniat ierarhul. Se face dreptate istoriei mult zbuciumate a ortodoxiei în spaţiul maramureşean, mult pătimitoare, prin aceste apariţii, s-a afirmat la lansare. Moderatorul acţiunii a fost directorul instituţiei gazdă, dr. Teodor Ardeleanu. Au mai luat cuvântul pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ, pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, pr. dr. Florin Codrea, unul din autorii Monografiei-album a Protopopiatului Baia Mare, pr. dr. Marius Cătană, una din persoanele care a asigurat partea tehnică de editare, conf. univ. dr. Mircea Fărcăşan, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, prof. dr. Dan Filip, directorul Liceului de Artă din Baia Mare. A fost prezent la lansare şi primarul Cătălin Cherecheş, membru în Adunarea Naţională Bisericească, care a luat cuvântul. Toţi vorbitorii au fost unanim de acord că volumele lansate constituie un eveniment nemaiîntâlnit în peisajul cultural maramureşean, care au presupus mari eforturi de documentare şi editare.

Vasile Gherman

Lăsaţi un răspuns