Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 30 ianuarie 2023

10 Mai – Ziua Regalității

Castelul Peleş va găzdui, astăzi, pentru prima dată, ceremoniile dedicate sărbătorii de 10 mai.

casa regalaÎn acest an, 10 Mai are o semnificaţie aparte: se împlinesc 150 de ani de când Carol I a fost proclamat principe suveran al Principatelor Unite.

 La 150 de ani de la venirea în România a lui Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, Familia Regală a decis să sărbătorească Ziua Monarhiei la Castelul Peleş. Impresionanta construcţie a fost ridicată chiar de cel care în 1881 era încoronat rege al României. 200 de oameni se asigură că oaspeţii vor fi întâmpinaţi cum se cuvine.

În Maramureş, de 10 MAI REGAL va avea loc lansarea volumului CUVANTARILE REGELUI CAROL I – 1866-1886, la Biblioteca Judeteana Petre Dulfu, eveniment programat pentru ora 13.00.

Mesajul Custodelui Coroanei cu ocazia zilei de 10 Mai

 Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credință față de țară. În același an, Suveranul promulga constituţia care definea țara noastră drept “un singur stat indivizibil, sub denumirea de România”.

Au fost cei mai grei și cei mai binecuvântați ani din istoria noastră. Niciodată nu am avut mai multe sacrificii și suferință, dar niciodată nu am avut parte de mai multă dezvoltare și libertate.

În acest secol și jumătate, Coroana a dat românilor încredere și mândrie, exemplu și însuflețire, arătând mereu drumul înainte. Influența ei benefică asupra societății s-a adăugat de la o generație la alta.

Regii și Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcția societății civile, politicii, economiei, educației și culturii noastre. Ei au servit interesele națiunii cu loialitate, iubire și credință.

Coroana este o parte a identității naționale, iar Regele nostru și țara se găsesc astăzi uniți prin încredere și respect.

Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai este să fim patrioți, să dovedim conștiință civică și să ne respectăm unii pe alții.

Familia Regală va fi mereu alături de români și va continua să facă ceea ce a făcut întotdeauna: să pună umărul la construirea unei Românii demne, stabile și prospere.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 Margareta

Custodele Coroanei române

Lăsaţi un răspuns