„Subiectul a devenit principala temă de campanie a celor care n-au nici program nici viziune asupra viitorului acestui oraș, dar vor să ajungă primar călcând peste cadavrul lui Cătălin Cherecheș”, scrie actualmm.ro într-un articol ce face referire la situaţia în care se află Cătălin Cherecheş (primar suspendat din funcţie şi arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată). În articolul publicat se fac precizări legate atât de relaţia Cherecheş-Şpan, cât şi despre ameninţările care există ca probe la dosar, probe contestate de avocaţii lui Cherecheş.
„S-a procedat la efectuarea unor înregistrări după depunerea unui denunţ cu telefonul proprietatea denunţătorului, în mod clandestin şi ocult. Potrivit legii, există proceduri care trebuie respectate, există metode speciale de anchetare în astfel de cazuri şi nu se poate recurge la interceptări în clandestinitate. Aceste chestiuni sunt interzise de instanţele europene, practica se numeşte privatizarea muncii de urmărire penală şi este interzisă”, a spus Mihai Pop Cerneanu, avocatul lui Cherecheş, în 3 mai, la Curtea de Apel Cluj.
„Aşa denunţătorul a înregistrat ce a vrut, când a vrut şi le-a livrat periodic înregistrările celor de la DNA Cluj. Nu se poate face justiţie în astfel de mod. Lupta împotriva corupţiei este una instituţionalizată şi nu se poate desfăşura decât într-un cadru legal şi potrivit legii”, a subliniat Mihai Pop Cerneanu.
Conform actualmm.ro Cătălin Cherecheș este împiedicat să participe în campania electorală, deși ”probele” infractorului Șpan cad una după alta.
Legat de ameninţările cu moartea despre care s-a vorbit ca fiind probe la dosar, actualmm scrie că povestea a fost fabricată şi că discuţia face referire la falimentul unei societăţi.
„Planul a fost foarte bine pus la punct, luându-se în calcul efectele pe care reținerea și arestarea preventivă a primarului le-ar avea asupra alegătorilor. Că doar despre asta e vorba. Așa că subiectul a fost pigmentat cu episoade în care familia turnătorului ar fi fost persecutată și amenințată de către primar. În realitate, niciodată Cherecheș n-a formulat astfel de amenințări, toată povestea fiind fabricată în laboratoarele de creație ale celor care se folosesc de Șpan în încercarea de-al dărâma pe primar.
Șpan a declarat procurorilor că primarul a vrut să-i mute soția, angajata instituției, de la un serviciu la altul, evident ca să se răzbune pe el. Soția turnătorului se ocupă de un proiect ce vizează reabilitarea blocurilor, dar ea are specializare în comunicare și filologie. În urma evaluării personalului, s-a decis așezarea personalului în funcție de pregătire, așa că normal ar fi fost ca doamna respectivă să ocupe un post în cadrul Serviciului Comunicare. Ea nu a acceptat schimbarea serviciului, așa că a rămas acolo fără nicio problemă.
A doua chestiune este spectaculoasă, ca atare și efectul a fost probabil mult mai puternic. Numai că și de data asta tot despre o minciună este vorba. Șpan a preluat o frântură dintr-un dialog cu Cherecheș, pe care l-a prezentat organelor de anchetă ca o amenințare voalată la adresa lui și a familiei. Textul, luat din propunerea de arestare preventivă, este următorul:întuneric…(neinteligibil) … în birturi nu te mai bagi… nu am principia din astea … (neinteligibil)… eu un singur principiu am. Cea mai ieftină soluție este moartea, ar fi spus Cherecheș.
Aici avem de-a face cu o manipulare grosolană, specifică anchetatorilor securiști din perioada timpurie a comunismului. De fapt, cei doi vorbeau despre Marin Brăgaru, cel care a fost desemnat administrator special al insolvenţei EMaramureș. Șpan i-a cerut lui Cătălin părerea în legătură despre cum ar trebui să procedeze: să facă un plan de reorganizare sau să declare falimentul societății. Acesta i-a spus că în astfel de situații cea mai ieftină soluție este moartea, adică falimentarea firmei și, în final, dizolvarea ei.
În același sens a fost interpretată remarca primarului că lui Brăgaru îi place să vadă soarele.Numai în mintea unor bolnavi cuvintele astea pot constitui o amenințare, în realitate Cherecheș a atras atenția că administratorului special îi place să vadă soarele, adică nu va face nimic ilegal și sigur nu își va risca libertatea în acest caz”, scrie actualmm.ro.
Cătălin Cherecheş, primar de Baia Mare suspendat din funcţie printr-un ordin al prefectului de Maramureş (în 6 mai), a fost reţinut în seara zilei de 26 aprilie. Decizia a fost luată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj care au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 aprilie 2016, a inculpatului. Cherecheş a fost acuzat de luare de mită în formă continuată după ce procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheș fiind găsită şi o sumă de bani.
În 27 aprilie, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a lui Cătălin Cherecheş, pe o durată de 30 de zile (până la data de 26 mai 2016, inclusiv). Măsura arestării preventive a fost contestată la Curtea de Apel Cluj, însă solicitarea a fost respinsă, în 3 mai. Astfel Cherecheş a rămas în arest preventiv.
Nu e adevarat acest primar trebuie eliberat pacat de sorte lui e un om ce respeta copii batrini si pe tota lumea..p