Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 9 septembrie 2024

Zi istorică pentru Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare

Ziua 12 mai 2016, va rămâne ca zi memorabilă pentru istoria Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare. Este ziua în care s-a încheiat turnarea betoanelor la cota cea mai înaltă – cupola Catedralei. Acolo, la cota +65 metri, se termină lucrările de rezistenţă ale clădirii, pe care va fi montată o structură metalică spaţială, pentru acoperiş, şi crucea, care va da cota finală a sfântului locaş de închinare.

catedrala din baia mareExecutarea cupolei are şi gradul cel mai înalt de dificultate în execuţie dintre toate lucrările.

Este meritul arhitectului Dorel Cordoş, care a gândit clădirea în ansamblul ei, al geologului Sorin Zaharia, care a făcut studiile geologice pentru ca, pe un loc mlăştinos, să se poată ridica o asemenea clădire, al inginerului de rezistenţă prof. dr. Gelu Zaharia, care a calculat toate detaliile pentru ca acest simbol să devină realitate şi să reziste sute şi chiar mii de ani, cu vrerea lui Dumnezeu.

Este şi meritul executanţilor: muncitorii constructori structurişti de la firma GRICON, conduşi de maistrul Nicolae Lazăr, dintre care îi pomenim pe Holo Ianos, Gheorghe Bolchiş, Petre Nodiş Viorel Tuns, Ioan Sima, Gheorghe Paşca, Balazsfalvi Tiberiu, deşi lista ar putea continua cu toţi cei 15 pe care i-am găsit acum pe şantier.

Betonul la cupolă s-a turnat cu benă de un metru cub, cu macaraua de 78 metri, telecomandată, în trei faze, aceasta de azi fiind ultima turnare la cea mai înaltă cotă +65,00 m. În doar 7 minute bena executa o urcare şi o coborâre, plus încărcatul ei din autobetonieră. S-au turnat azi 23 mc de beton, iar în toate cele trei etape s-a folosit cantitatea de 204 mc beton, marca C25/30. Pentru placare au fost folosite pe cupolă 10.000 cărămizi pline. Suprafaţa cofrată a fost de 860 mp, iar pentru această fază s-au folosit 15 mc scândură de 24 mm grosime şi 7 mc scândură de 48 mm.

Diametrul interior al cupolei este de 14,70 m, iar grosimea betonului este între 15 cm la bază şi 8 cm în vârful cupolei. Suprafaţa totală are 340 metri pătraţi. Armăturile din beton armat au însumat 14.645 kg, cu diametre între 8 mm şi 25 mm.

Maistrul Nicolae Lazăr a venit pe şantier în 1996, de la biserica Mănăstirii Nicula, împreună cu câţiva muncitori.

Această echipă experimentată, care se află zi pe şantier, formează, alături de alţi muncitori, eroii care au dus spre înălţimi o biserică ce a devenit, deja, înainte de încheierea lucrărilor, simbolul Băii Mari, deoarece Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare este o clădire reprezentativă pentru nord-vestul ţării şi chiar pentru întreaga Românie. Ea, pe lângă scopul ei sacramental, este un loc unde se desfăşoară activitaţi culturale şi social-caritative, a intrat de câţiva ani în circuitul turistic religios şi nereligios, iar când va fi terminată, de la cota + 45 m, se va putea vedea panoramic municipiul Baia Mare, fiind gândit acolo un spaţiu de belvedere.

Andrei Fărcaş

Foto: Ciprian Bohotici

Reader Feedback

3 Responses catre “Zi istorică pentru Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare”

  1. Geana Harry Florin spune:

    Frumoasa cladire..totusi investitia este prea mare. Spitale si scoli vrem, vrajeala merge si in strada.

  2. Andrei Farcas spune:

    Hristos a Inviat!
    (răspuns pentru Geana Hrry Florin)

    Toate marile cladiri s-au construit in perioada de criza: vezi Catedrala Mitropolitana din Cluj (imediat dupa razboiul intan mondial), vezi Casa Scanteii, in cei mai grei ani ai lui Ceausescu, vezi Casa Poporului, vezi Catedrala Mantuirii Neamului, vezi Catedrala Episcopala din Baia Mare. Da, dupa Revolutie suntem mereu intr-o perioada de criza nemaintalnita, cand tara este jefuita.
    Si mai trebuie sa stim ca bisericile sunt Casele lui Dumnezeu, pe care si Le construieste Singur, nu oamenii sunt constructorii lor, ci Dumnezeu, oricat ni s-ar pare noua de ciudat. Daca Dumnezyeu nu vrea, nu se face nimic. Un credincios adevarat stie asta.
    Dar a cere spitale si nu catedrale inseamna osândă. Da, ne putem osandi. Sa nu uitam ca in vreme de razboi, de cutremure, de secete, de canicule, bisericile si catedralele sunt cele mai cautate si sigure adaposturi.
    Noi, toti, sa nu cerem osanda de la Dumnezeu, ca Dumnezeu ne asculta cererea si chiar se poate intampla ca spitalele sa nu ne fie de ajuns (va inchipuiti ce ar insemna asta pentru tara), dar nu din cauza ca sunt prea putine spitale,ci tot din cauza greselilor noastre.
    Pe de alta parte, biserica este locul de vindecare cel mai sigur: acolo rugaciunile sunt cel mai primite. Sa ne rugam in biserici ca sa nu fie nevoie de spitale, nu sa cerem ca sa se inmulteasca numarul spitalelor. Sa fim oameni corecti, cinstiti, cu frica de Dumnezeu, sa-l ajutam pe cel in nevoie, sa ne rugam lui Dumnezeu ca sa fim sanatosi si atunci numarul bolnavilor din spitale se va imăputina, iar spitalele vor prisosi.
    Este o investitie mare Catedrala Episcopala, dar peste sute de ani se va spune ce bine ca s-a facut o asemenea cladire in acesti ani, emblema a Baii Mari la inceput de mileniu III. Niciodata un spital, oricat de mare ar fi, nu va putea fi un monument emblema al unui municipiu, cum este Catedrala Episcopala, ci doar un punct de reper mai cunoscut ca altele. Pe cand o catedrala reprezintă orasul in sine si pe credinciosii sai ortodocsi, in procent de peste 80%, dupa cate stiu. Sau chiar daca gresesc nu gresesc cu mult.
    Si mai trebuie sa stiti ceva: in spital te duc pacatele, lipsa rugaciunii, lipsa caderii in genunchi in fata lui Dumnezeu si multa rautate din noi si gresita judecare a lucrurilor. Asa cum judecam ca mai bine s-ar face mai multe spitale, nu catedrale. Vedeti cum sunt dusmanii tuturor cei care cer mai multe catedrale!!!
    Doamne, iarta-i pe cei ce gresesc si pe noi asijderea.
    Si sa nu uitam ca Hristos S-a Rastignit (daca observati nu se zice a fost rastignit) şi a Inviat pentru pacatele noastre, ale oamenilor, mai exact ca sa ne scoata pe noi din pacat si sa ne ofere viata vesnica. Atata doar ca trebuie sa stim si sa vedem lucrurile acestea.

  3. Geana Hary Florin spune:

    Boala grea la voi crestiii, sanatatea este prioritara, sistemul medical prioritar si cel al invatamantului. Avem destule biserici, atati oameni platiti din banii publici ca sa speculeze si sa manipuleze acest popor.

Lăsaţi un răspuns