Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 28 mai 2023

Î.P.S. Mitropolit Andrei şi P.S. Iustin Sigheteanul au oficiat slujba înmormântării preotului Avram Alexandru

Marţi, 24 mai 2016, cu începere de la ora 14,00, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi  Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul au oficiat, în Catedrala Veche din Baia Mare, slujba înmormântării preotului Avram Alexandru.

mitropolitDin sobor au mai făcut parte protopopii Nicolae Petruş al Chioarului, Fabian Coroian al Băii Mari, preoţi slujitori din cele două protopopiate şi chiar de mai departe.

Preotul Avram a fost un preot iubit de toţi credincioşii pe unde a păstorit. S-a născut în Oarţa de Sus, în 14 martie 1923, din părinţii Ioan şi Reghina. La 93 de ani, împliniţi în luna martie, a fost unul din decanii de vârstă al preoţilor de mir din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. A urmat cursurile Liceului „George Coşbuc” din Năsăud, iar când armele celui de al doilea război mondial zăngăneau, s-a înscris la Academia Teologică, fiind student între 1942-1946. După 4 ani, în 1948, a fost hirotonit, devenind preot în satul său natal, Oarţa de Sus. A mai slujit în parohiile Soconzel, Mânău, cu filia Tohat, Sălsig şi Şomcuta Mare.

         A fost un senior al Bisericii Ortodoxe, un om de echilibru, a fost un aristocrat, un intelectual sacerdotal, a dat dovadă de multă loialitate faţă de Biserică, a spus P.S. Iustin Sigheteanul.

Despre preotul Avram există şi o carte scrisă.

În cuvântul rostit, Î.P.S. Mitropolit Andrei a vorbit ca despre o veche cunoştinţă, un consătean, în calitate de naş, pe care îl cunoştea foarte bine. Înaltul Ierarh s-a oprit asupra motivelor pentru care s-au adunat preoţi şi credincioşi la petrecerea sa pe ultimul drum pământean: să ne rugăm ca Dumnezeu să-i facă parte de odihnă veşnică, să aducem mângâiere familiei, ca apoi să amintească participanţilor despre importanţa misiunii preoţeşti, preotul fiind cel se roagă pentru toţi, la necazuri şi suferinţă, dar şi la bucurii, care îi primeşte pe toţi credincioşii în mod egal şi pentru care coboară din cer pe Duhul Sfânt ca să le fie de ajutor.

Protopopul pr. Nicolae Petruş, cu care a fost în relaţii foarte apropiate, a spus că preotul Alexandru Avram a fost un exemplu pentru toţi, prin conduita, bunătatea, cucernicia şi omenia de care a dat dovadă.

         Din 1 decembrie 1991, când s-a pensionat, s-a stabilit în Baia Mare, împreună cu preoteasa Ana, care a trecut la Domnul în urmă cu doi ani. În urmă cu un an şi-a petrecut pe ultimul drum pe fiul său Mircea.

         Pr. Avram Alexandru rămâne ca un model pentru preoţii de azi. Dumnezeu să-l aşeze în rând cu drepţii Săi.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns