Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 6 iunie 2023

MAI face curăţenie în listele electorale

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) verifică domiciliile unor persoane să vadă dacă trăiesc sau nu pentru a fi trecute pe listele electorale. Sunt luate la puricat şi reședințele unde au domiciliul un număr foarte mare de persoane, chiar şi 300 la aceeași adresă.

„Structurile de evidență a persoanelor și administrare a bazelor de date din Ministerul Afacerilor Interne efectuează în această perioadă verificări în Registrul național de evidența populației privind datele de stare civilă și domiciliul persoanelor, acest demers fiind parte a măsurilor luate pentru buna desfășurare a procesului electoral”,  anunţat MAI.

liste electoraleMinisterul de Interne s-au apucat să curețe listele electorale, chiar în prag de alegeri. Astfel, cei decedați sunt eliminați de pe liste.

Ca urmare a verificărilor efectuate în cazul persoanelor cu vârsta mai mare de 100 de ani, s-au actualizat bazele de date pentru 1.563 persoane despre care s-au obţinut documente care atestă decesul, se arată într-un comunicat al MAI.

Datele au fost comunicate Autorităţii Electorale Permanente, astfel încât aceste persoane nu vor mai fi prezente pe listele electorale.

Serviciile publice comunitare de evidența persoanelor continuă verificările privind alte 1.014 persoane cu vârsta de peste 100 de ani despre care, deşi nu au fost obținute acte care să certifice decesul, există informaţii că au încetat din viață, respectiv nu se mai află la domiciliu și nici nu au fost identificate rude, vecini sau apropiați care să cunoască situația acestora, se mai precizează în comunicatul ministerului de Interne.

De la începutul anului și până în prezent au fost eliberate peste 780.000 de cărți de identitate și s-au desfășurat peste 1.800 de deplasări cu stația mobilă în localități izolate. Mai exact cărțile de identitate respective au ajuns la persoanele netransportabile, ocazie cu care s-au emis peste 7.600 de acte de identitate și alte peste 2.000 de cărți de identitate provizorii pentru persoanele fără domiciliu.

Lăsaţi un răspuns