Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 12 septembrie 2024

Reuniune a preoţilor din protopopiatele Baia Mare, Lăpuş şi Chioar

Joi, 19 mai 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat conferinţa preoţească de la Tg. Lăpuş, care a avut loc în biserica cu hramul „Înălţarea Domnului”.

conferinta preoteascaConferinţa a început cu Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, oficiată de membrii ai Permanentei Eparhiale şi protoiereii celor trei protopopiate, în prezenţa tuturor celor 250 de preoţi. La Sfânta Liturghie a asistat P.S. Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sărmarului.

Desfăşurată în Anul Omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox din Patriarhia Română, referatul, întocmit şi prezentat de pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului Educaţional, a abordat o temă adecvată: „Perspectivele educaţiei religioase în societatea românească”.

„Folosind sintagma ”educație religioasă”, avem de fapt în față lucrarea apostolică a Bisericii de învățare, sfințire și conducere a oamenilor spre mântuire. Implicit, ca finalitate, avem proiecția persoanei creștinului autentic, cunoscător al cuvântului Lui Dumnezeu și al învățăturii de credință, iubitor și devotat Bisericii Lui Hristos, practicant al credinței și al faptelor bune…Experiența ultimilor 25 de ani în privința educației religioase demonstrează faptul că eforturile de catehizare, fie prin ora de religie, fie prin catehizarea parohială pot să dea roade mai bune dacă reușim să cultivăm un mod de viață autentic creștin”, se spune în referatul care abordează principalele elemente ale educaţiei creştine.

În încheierea conferinţei a luat cuvântul P.S. Iustin Sigheteanul, care a vorbit preoţilor despre îndatoririle preoţeşti în domeniul educaţiei şi despre

păstrarea tradiţiilor creştine în satele maramureşene, care contribuie şi ele la educaţia religioasă a tinerilor, preoţilor revenindu-le misiunea de a păstra şi contribui la continuarea acestor tradiţii. Tradiţiile  creştine şi exemplul personal al preotului, la Sfântul Altar şi în viaţa de zi cu zi, au fost, de-a lungul timpului, doi stâlpi de bază care au făcut ca Ortodoxia adevărată să se păstreze pe meleagurile noastre.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns