Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Simpozion dedicat Zilei Europei, la ediția a IX-a

Luni, 9 mai, în sala mare a Palatului Administrativ, s-a desfășurat simpozionul dedicat Zilei Europei, “Prezențe maramureșene în Europa”, ediția a IX-a, organizat de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, al Inspectoratului Școlar al Județului Maramureș și al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș.

simpozion la prefeCuvântul de deschidere i-a aparținut prefectului Sebastian Mihai Lupuț, care a dat citire mesajului primului ministru al României, Dacian Cioloș, cu ocazia Zilei Europei: “La 9 mai trebuie să ne reamintim, mai mult ca oricând, ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, de valorile și principiile pe care se bazează, la fel de valabile astăzi, ca în urmă cu aproape 60 de ani. Proiectul European înseamnă pace, coeziune, solidaritate, prosperitate – o realitate pe care de multe ori uităm să o apreciem. Astfel, este important să conștientizăm realizările Uniunii Europene, avantajele și beneficiile de care se bucură toți cetățenii Europei. (…) Drumul Uniunii a fost, de la început, unul care a solicitat la maximum voința politică a liderilor europeni. Contextul actual nu face excepție. Dar este esențial să privim lucrurile în perspectivă. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie să ne revigorăm angajamentul față de Europa și să credem în destinul nostru comun.”

 

În continuare, au susținut prezentări: Peter Hurley, președintele Asociației Interculturale de Tradiții  – „Mesajul Europei pentru Maramureș”, Mihaela Vrabete, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Ţara Maramureşului” – “Țara Maramureșului, poveste fără sfârșit”, Ioan Marchiș, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Maramureș și Ioan Pop – Ioan Pop și Grupul Iza în spațiul european”, Cornel Săvoiu, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș – „Sportivi  maramureșeni prezenți  în Europa”, Cristian Balaj, arbitru FIFA și arbitrul anului 2015 – o prezentare despre ce înseamnă arbitrajul și performanțele obținute în acest domeniu, elevul Fericsan Andrei, de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”– „Incursiuni printre valorile maramureșene”, prof. Pop Silvia Florina, director la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Baia Mare – Multiculturalitate și diversitate”, elevul Albony Firas, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Baia Mare – Parteneriate școlare europene”, eleva Pop Gabriela, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Baia Mare – „Proiectul Prieteni din Europa”. Doris Uglar a prezentat activitatea Casei de Cultură Belgo-Române ARTHIS din Bruxelles, precum și, în premieră, scurt-metrajul “Povestea Grupului Iza în odoru’ lui Ioan Marchiș”. Evenimentul a fost moderat de Ioana Teodorescu, consilier în cadrul Cancelariei prefectului.

De-a lungul timpului, în cadrul simpozionului “Prezențe maramureșene în Europa” au fost prezentate expuneri care dezvoltă sentimentul de identitate și apartenență la marea comunitate europeană. Au fost invitaţi să expună maramureșeni reprezentativi cu rezultate deosebite la diverse manifestări educative, culturale, economice sau ştiinţifice din ţări membre ale Uniunii Europene, precum și personalități din alte zone ale țării care s-au zbătut pentru binele Maramureșului și al maramureșenilor.

 

Instituția Prefectului – Județul Maramures

 

 

Lăsaţi un răspuns