Azi, duminică, 8 mai, de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a noii biserici din oraşul Ulmeni, al doilea oraş ca mărime din Protopopiatul Chioarului.
Din soborul de 26 de preoţi şi diaconi au făcut parte pr. dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ, pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Dumitru Giurgiu, paroh, preoţi din parohiile oraşului şi de pe cuprinsul protopopiatului, din alte protopopiate şi eparhii.
Slujba de târnosire a fost făcută după toată rânduiala ortodoxă, atât în interior, cât şi exterior, prin aşezarea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, în acest caz ale celor patru Sfinţi Mucenici de la Niculiţel, şi a Documentului de Sfinţire în piciorul Sfintei Mese, a celor patru evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, a Sfintei Mese, cât şi a interiorului, şi a exteriorului, a catapetesmei şi a fiecărei icoane de pe ea. Târnosirea acestei biserici, cât şi a altora, după rânduiala ortodoxă, constă şi în rugăciunile speciale care se fac cu această ocazie, când Arhiereul şi preoţii, precum şi credincioşii, se roagă în genunchi pentru ca asupra acestui locaş să se coboare harul Duhului Sfânt şi să devină cu adevărat Casa lui Dumnezeu, loc sfinţit şi sfinţitor.
Cu ocazia târnosirii, bisericii i s-au dat trei hramuri: „Sfânta Treime”, „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, care este şi hramul bisericii vechi, şi „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, ocrotitorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.
Încă de dimineaţă, un mare număr de credincioşi a adăstat întru aşteptarea acestui important eveniment al oraşului, eveniment care se petrece o dată la sute de ani, dacă ne gândim că târnosirea unei biserici se face o singură dată pentru toată perioada existenţei sale constructive, iar locul rămâne sfinţit pentru totdeauna. În rândul credincioşilor a fost prezent şi Emil Marinescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, exparlamentarul Nicolae Bud, Viorel Deghid, fost director al CAS şi directorul actual al Euromedica.
„Ne ajută totul în biserică, a spus P.S. Iustin Sigheteaanul, de la slujba de sfinţire, până la cele sfinte, care se vor săvârşi de acum şi până în veac, într-o biserică sfinţită, în care au fost aşezate Sfintele Moaşte, a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir de către Arhiereu, au fost aşezaţi Sfinţii Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, simbolizând faptul că Evanghelia a ajuns la toată făptura şi în toată lumea, chiar dacă nu toţi cred. Părticica Sfintelor Moaşte simbolizează pe Însuşi Hristos, deoarece nu avem părticele din trupul Mântuitorului, pentru că a murit şi a Înviat, dar se identifică cu Sfinţii Mucenici. Biserica, odată sfinţită, este locaş sfânt şi nu mai zicem casă de rugăciune sau de adunare, ci zicem sfânta biserică. În biserică toate sunt sfinte: Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie, Sfântul Altar, Sfântul Potir, Sfintele Veşminte ale preoţilor, iar când trecem prin faţa ei ne facem semnul Sfintei Cruci. Când ne atingem de ele primim o binecuvântare şi ne sfinţim noi înşine, vindecându-ne de bolile trupeşti şi mai ales sufleteşti”, a precizat Arhiereul.
Istoricul sfântului locaş de închinare este unul recent: piatra de temelie a fost pusă în 29 octombrie 1997, de către Î.P.S. Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, iar zidirea bisericii s-a realizat între anii 1998-2005. Din 2006, P.S. Iustin Sigheteanul a dat binecuvântarea pentru toate lucrările executate. În 2010 a început pictarea bisericii, în tehnica frescă, de către Marcel Pop.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, ca să poată fi urmărită de toţi credincioşii, care erau, ca număr, de câteva ori capacitatea bisericii.
Răspunsurile au fost date de corul bisericii, dirijat de Liliana Moldovan şi instruit de prof. Georgeta Cedică Robu, precum şi de un grup de teologi. A interpretat o priceasnă şi eleva Carmen Oşan. Corul bisericii are în repertoriu circa 200 de piese, care se găsesc alături de alte pricesne, colinde, cântece pascale şi mariane, într-o culegere de 300 de „Cântări bisericeşti ortodoxe”, apărută cu binecuvântarea Î.P.S. Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
În cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică a duminicii închinate Sfântului Apostol Toma, despre cea de a şasea arătare a Mântuitorului după Înviere, despre ce înseamnă a fi creştin într-o lume care se desacralizează continuu, despre misiunea tinerilor în lumea de azi, despre păstrarea credinţei în Iisus Hristos Mântuitorul.
Pentru meritele sale în cei 35 de ani de preoţie, pentru construirea acestei biserici, preotul Dumitru Giurgi a fost ridicat de P.S. Iustin Sigheteanul la rangul de stavrofor. Diplome de vrednicie au fost oferite de Preasfinţitul Părinte Consiliului Parohial şi Comitetului Parohial, „pentru vrednicia muncii lor”, şi Consiliului Judeţean Maramureş.
Fostului parlamentar Nicolae Bud i-a fost oferită cea mai înaltă distincţie, „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru laici şi Gramata Episcopală, pentru că a ajutat, de-a lungul timpului, multe biserici în construcţie.
Primarul Lucian Morar a primit Diploma de vrednicie, pentru ajutorul pe care l-a dat bisericii.
P.S. Iustin Sigheteanul a primit din partea primarului Lucian Morar o plachetă „Distincţie de excelenţă” şi o diplomă.
O „Distincţie de excelenţă” a fost acordată de primar şi preotului paroh Dumitru Giurgiu.
Andrei Fărcaş