Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Ciurigăi şi horincă la Muzeul Satului din Baia Mare

O zi cu muzică și voie bună, începută de la primele ore ale dimineții și terminată doar la lăsatul serii a fost duminică 8 mai în Muzeul Satului din Baia Mare.

Cea de-a treia zi a manifestărilor derulate sub genericul Zilele Maramureșului a reluat o serie din activitățile care au început sâmbătă: Festivalul Dacilor Liberi, cu atelierele de olărit, confecționat zale sau țesut ca acum 2000 de ani, dar și cu lupte între daci și romani, gătitul tradițional, atelierele de creație ale copiilor de la Palatul Copiilor Baia Mare, muzica, jocul, târgul meșterilor populari și târgul de minerale. Dacă sâmbătă a fost o nuntă ca la Groșii Țibleșului, duminică a fost nunta ca la Petrova.

nunta 3muzeul satuluiSute de maramureșeni îmbrăcați în costume populare autentice au umplut curtea muzeului, iar pe ulițe meșterii populari și-au expus produsele tradiționale: de la mărgele și zgărdane, la sculpturi și ceramică, până la ștergare, ii, opinci și obiecte de decor.

În gospodăria de Cupșeni, Nicolai Tand, alături de sătenii din Rozavlea a gătit un balmoș tradițional, iar în gospodăria de Preluca, gospodinele din Săcălășeni le-au arătat turiștilor cum se coc „ciurigăii”.

Acestea, în timp ce în Casa Petrova se pregătea nunta tradițională, cu steag, colaci și struț, cu strigături și joc, dar și cu horincă, sarmale și cozonac.

Și pentru că se spune că ploaia la nuntă e semn de belșug, o scurtă repriză de ploaie a înviorat atmosfera tocmai când alaiul cu nuntași mergea spre scenă pentru a susține spectacolul. Nici ploaia, nici norii nu i-au împiedicat pe vizitatori să vină cu miile în Muzeul Satului, pe tot parcursul zilei de duminică.

Organizatorii acestei ediții au gândit derularea evenimentelor în așa fel încât, în Muzeul Satului să nu fie nici un moment fără muzică și spectacol. În fiecare gospodărie, la scena din muzeu, dar și la scena mare din amfiteatru muzica și dansul s-au derulat permanent. În cele două zile au participat ansamblurile: „Strugurelul” – Cicârlău, „Vasile Lucaciu” – Șișești, „Cununa Săsarului” – Recea, „Cununa Chioarului” – Satulung, „Florile Chioarului” – Săcălășeni, „Muncelul” – Gârdani, „Dor călător” – Baia Sprie, „Izvorul Izei” – Săcel, „Roza Rozalina” – Rozavlea, „Codrișorul” – Asuaj, elevii de la Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” Baia Mare, copiii de la Palatul Copiilor – Baia Mare și grupul de săteni din Petrova coordonați de referentul cultural Maria Cocârcă.   

Sute de turiști români și străini au vizitat Muzeul Satului din Baia Mare în acest final de săptămână.

Duminică seara, cele două ansambluri din Petrova și Săcel, au fost întoarse de la poarta muzeului, când tocmai se pregăteau de plecare. Aceasta pentru că, două autocare de turiști străini, au venit să viziteze muzeul și să vadă spectacolele. Iar moroșenii nu s-au lăsați rugați de două ori, ci au reluat spectacolul, spre bucuria turiștilor, promovând „pe viu” tot ce are Maramureșul mai frumos și mai autentic: costumele populare, muzica, dansul și ospitalitatea.

Regalul folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Național Transilvania –  prezentat de Gheorghița Nicolae -, avându-i ca invitați pe Dumitru Fărcaș, Marius Ciprian Pop, Angela Buciu, Florentina și Petre Giurgi și Paula Seling a încununat cea de-a treia zi a celei de-a doua ediții a Zilelor Maramureșului.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns