Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 31 ianuarie 2023

Balerine de la Ansamblul Folcloric Transilvania – în echipa Doinei Levinţa

Seara de vineri, 7 mai, a fost destinată paradelor și spectacolelor programate să încheie cea de-a doua zi a evenimentelor derulate sub genericul Zilele Maramureșului.

parada ans2O paradă a portului popular a avut loc începând cu ora 17.00, având ca punct de plecare porta maramureșeană din fața Consiliului Județean Maramureș. La paradă au participat Ansamblul Folcloric Național Transilvania, care a ales să prezinte costume care au aparținut unor importante personalități din cadrul ansamblului: costumul de debut al Angelei Buciu, haina lui Nicu Moldovan, dar și costume  vechi de peste 40 de ani, care fac parte din colecțiile de valoare ale ansamblului. Alături de artiștii consacrați, la paradă au participat câteva zeci de copii de la Palatul Copiilor din Baia Mare, coordonați de Gabriela Danci, îmbrăcați în costume autentice de Maramureș, dar și angajați ai Muzeului de Etnografie și Artă Populară. Această acțiune a avut un mesaj de sensibilizare a publicului asupra importanței costumului tradițional, asupra păstrării și perpetuării tradiției. Parada a parcurs Centrul Vechi, Podul Viilor, Parcul Regina Maria și s-a oprit la Muzeul Satului unde, pe scena din amfiteatru, au fost prezentate și descrise toate aceste costume. A urmat apoi o spectaculoasă paradă a modei cu creații de inspirație etno ale creatoarei Doina Levintza. Manechine au fost șapte fete frumoase – balerine în cadrul Ansamblului Folcloric Național Transilvania -, iar prezentatorul spectacolului a fost Paul Ananie.

Seara s-a încheiat cu două recitaluri pe gustul publiciului prezent în număr mare la amfitreatru: Marinel Petreus & Band și  Adi Sână cu Akcent.

 

Lăsaţi un răspuns