Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 28 mai 2023

Şomcutenii umiliţi! Capitala Ţării Chioarului transformată în „sat”

„Puţini dintre primarii Şomcutei Mari, care s-au perindat în fruntea obştei după 1989 au făcut ceva pentru cei ce i-au ales. Multe promisiuni, puţine realizări. Dar cum se prezintă capitala Chioarului azi, cum se etalează la propriu şi la figurat – social, economic şi cultural – întrece orice măsură negativă”, se arată într-o postare pe un site de socializare sub identitatea „Român Adevărat” şi semnată de „Şomcutenii umiliţi”.

somcuta mare„Toată lumea este nemulţumită de (ne)implicarea edilului în viaţa urbei. Vom trece în revistă neîmplinirile la care a contribuit plimbăreţul nostru primar Florin Vasile Talpoş în ultimii trei ani de domnie.

1. Casa de Cultură – predestinată doar activităţilor afectate, serveşte nunţilor, pângărit de nunţi şi aducătoare de venituri primăriei. Mult discutatul cinematograf „Steaua Roşie” rămâne sub acoperişul Nou al parcului lozelor şi al distrugerii clădirii în sine.

2. Centrul civic este batjocorit: parcul „revitalizat” în urmă cu trei ani nu mai are copaci (loviţi de vârstă şi de intemperii) se mai salvează doar două salcii pletoase şi trei pini gata să moară! Băncile s-au împuţinat, şmecherii şi-au pus ochii pe dânsele.

3. Mai jos, pe dreapta, spre Baia Mare, între PRIMĂRIE şi Şcoala cu clasele I-IV, pe un piedestal altădată onorabil, stă să cadă, singura emblematică a istoriei Şomcutei Mare: bustul Domnului, născut aici, Ioan Buteanu, unul din cei 12 prefecţi ai Crăişorului Moţilor, AVRAM IANCU. Câtă ignoranţă,câtă indolenţă, câtă sfidare!
4. Mergem spre Liceu. De la „Viitorul” spre Dealul Berchezului, pe strada Someş s-a repezit un trotuar pe partea dreaptă. Totul remarcabil. Pe cealaltă parte a străzii, începând de la BCR până la Strada Postii, cale de 350 m, trotuarul l-a înghiţit „vremea fostului raion”. Ce elegant treci acest trotuar pe lângă Palatul PRIMĂRIEI!!! Bravo! Poate la primăvară veţi bate ceva ţăruşi şi pentru locatarii de pe partea străzii ce cu onor alături trăiţi,onorabilii dumneavoastră.

5. Lângă fosta gară s-au ridicat două blocuri: investiţii pe care nimeni nu le pricepe, întrucât aceste blocuri ( au paznici plătiţi ajutaţi de câinii ce sperie trecătorii) – sunt nelocuite. Dumnealui, proiectantul, a uitat să le deseneze şi balcoane. Halal de investiţie!

6. S-au luat bani grei pentru realizarea canalizării Şomcutei Mari. Singură zonă beneficiară de acest confort începe de la Liceul Teoretic spre străzile Budeniului şi… confortul se termină în staţia de epurare, Dumnezeu mai ştie. Unde-s programele?! Cine-a mâncat banii? Şomcuta PUTE, PUTE, PUTE!

7. În perioada domniei Vasile Dorinel Alb s-a decopertat Stadionul din localitate. Mari dislocări de pământ, emulaţie, promisiuni… Formaţia noastră, emblemă a fotbalului chiorean de ani şi ani, PROGRESUL ŞOMCUTA MARE acum cu sponsorizări incerte, până mai ieri mereu în fruntea seriei SUD, azi de nimeni susţinută, se descurcă greu. Dragii noştri flăcăi, entuziaşti, nu mai sunt acasă antrenându-se pe terenuri vecine, cum ar fi Satulungul. Cine pune piciorul în prag?!

8. Domnia Sa, PRIMARUL, cu jurămintele-i scurte, (zice el, să nu plictisească!?) a promis că, din Fonduri Europene; va face ca Şomcuta Mare să strălucească prin edificii „lustruite” de pe centru. O să-i pună pe cei de la „arhitectură” să-şi frângă inteligenţa întru anveloparea blocurilor ce străjuiesc E50 prin Europa. Minciună electorală. Mulţumim!

9. Se răsuflă cum că, într-o şedinţă a Consiliului oăşenesc ţinută în secret în Palatul Primăriei de pe str. Someş din oraşul Şomcuta Mare, o firmă americană diriguitoare a unei uzine producătoare de subansamble aeronautice a fost refuzată (ştiu dumnealor. şefu’ şi consilierii) a aduce şi pentru amărâţii de concetăţeni un loc de muncă aici, aproape, pe Luncă. Halal de aleşi! Halal!

10. Dacă parcurgi localităţi din zonă vezi flori de-o parte şi alta a şoselei. Aici, în „satul” Şomcuta (ce bine ar fi să revină la statutul de rural!) totul e sterp, fără suflet şi sensibilitate. Cine să se ocupe de intimitate: ţiganii?!? Ei să vină săptămânal, da, primare?

11. Trotuarele din centrul Şomcutei Mare arată ca după un oarecare bombardament. De la Universal spre centru te poţi duce doar cu o asigurare de la un ortoped. Nici urmă de trotuar până la Moldovan. De la „ziare” până la „Mirela”, în plin centrul „satului” Şomcuta Mare îţi rupi bombeurile, copiii din cărucior se răstoarnă, oamenii sunt năuciţi, ploile de-acum ne-arată câte găuri avem în pantofi, în faţa magazinului „Profi” trebuie să vii cu cizme. Ăsta da centru! Merci, AVOC(âc)AT, primar Talpoş!

12. Domnul primar şi consilierii, unul şi unul, incompetenţi, aleşi de plebea noastră, au uitat ce-au promis din neam în neam, au uitat c-au promis anveloparea blocurilor din centrul satului Şomcuta Mare prin fonduri UE. Aşadar, neavând oareşce oameni de proiecte în acest domeniu, blocurile arată ca vai de ele! Frumos ce vezi, în aşa-zisă urbe, Şomcuta!
Emblema Chioarului, cu voievozi de altădată, arată cum nu se poate mai RĂU! Unde-s banii contribuabililor? Nimeni nu dă socoteală de ce se-ntâmplă în această localitate depăşită din toate punctele de vedere de Fărcaşa, Satulung, Recea, Mireşu Mare…

13. Piaţa din Şomcuta Mare cu bănci vechi şi neacoperite ne aminteşte de comerţul din secolul trecut şi nicidecum de un comerţ civilizat al anului de graţie 2015. Există riscul să cumpărăm marfă şi să ne îmbolnăvim. Sunt tare curios ce se fac cu banii luaţi pe taxe de la bieţii legumicultori şi fermieri au zonei. Cine pune punctul pe I?!

Semnăm,
Noi, Şomcutenii UMILIŢI”, se arată în postare.

Reacţiile au apărut la scurt timp, mulţi dintre şomcuteni exprimându-şi acordul pentru realitatea aspectelor punctate. Tot aici s-a subliniat şi faptul că în loc să vină cu un punct de vedere „clica electorală” a început „acţiunile” identificare a celui ce postează sub identitatea „Român adevărat”.

foto: Ionel Costin

Reader Feedback

7 Responses catre “Şomcutenii umiliţi! Capitala Ţării Chioarului transformată în „sat””

 1. Fm Simina spune:

  Îmi place ce ați publicat,aveți mare dreptate

 2. Marius spune:

  În 26 de ani sau perindat aproximativ 6-7 primari care nu au realizat nimic pt cetățenii acestei comune nu oraș pt ca doar ăsta au realizat acest edili au făcut comuna oraș sa poată avea mai mulți bani de la buget pt buzunarele lor.În 26 de ani nu au adus un loc de muncă în Somcuta din contră au făcut tot posibilul sa respinga toate ofertele ba cerând bani pe pământ,mită sau ca nu le convine unora ca firmele ce se vor face le vor fura oamenii de la firmele lor aviz consilierului Emil care e răspunzător în mare măsură pt aceste proiecte de locuri de muncă.După 26 de ani te întrebi dacă sa mai alegi pe cineva sau dacă strângem o haita și îi dăm afară din primărie.Din păcate pierdem mult pt ca aceste ședințe ale domnilor consilieri și primar ar trebui sa fie publice sa vedem cine e împotriva sa se facă ceva în Somcuta,cine respinge orice proiect,loc de munca,modernizare și investiție pt ca acel om sa nu mai aibă nici o putere de decizie.

 3. Pop Elisabeta spune:

  cei mai vinovati de aceasta situatie suntem noi cei care-i votam, cei care acceptam mita cei care uitam ca 4 ani nici nu ne mai vad, cei care semanam doar ura si dezbinare intre oameni, cei care ii luam in deradere pe cei care vor sa faca ceva bun pentru noi .Poate este timpul sa ne unim sa le aratam cat de puternici suntem, sa ne inhamam la treaba . Va invit pe toti care v-ati saturat de aceasta situatie sa va alaturati echipei pe care am format- o si sa le demonstram ca orice se poate face important este sa ne dorim . Multumesc.

  • Marius spune:

   Din pacate mita de care spuneti se refera doar la romi cei care pot sa schimbe dupa bunul plac primarul care in functie de cat da.De ce?Pt ca pur si simplu noi ceilalti suntem impartiti in mai multe tabere in loc sa sustinem toti un candidat in care avem incredere.Problema e ca nu ai pe cine sa alegi.Incepand de la Albu nu s-a realizat chiar nimic in Somcuta din contra sau distrus.Pe vremea lui Albu au plecat si pomiperii de aici pt ca Albu nu a vrut sa investeasca intr-un spatiu pt a se face SMURD tinand cont ca spitalul era inchis.Nu ii nimic la Farcasa s-a putut realiza.Jandarmi au plecat pe vremea lui Talpos un trepadus neinteresat decat sa fure,sa ignore,sa se dea rotund ca de eu mi-s primar un gunoi.Tinand cont ca avem aici Centru de REfugiati eu cred ca era mare nevoie de jandarmi in Somcuta.

 4. Marian spune:

  Marius ai mare dreptate in cele spuse de tine.Probleme sunt atatea si atatea in mare parte au vina si populatia acestui oras ca nu sunt uniti ca sa-i scoata afara din primarie ca doar pe voturile lor stau primarii pe tronul din biroul lor.In general acel numit Albu Vasile e un om foarte razbunator asa a fost si in mandatul lui de acum 8 ani.De ce nu zic angajatii primariei cand dadea cu cheile dupa ei si ca-i faceau inculti.Pe cei mai buni din angajatii primariei a scurmat sub ei pana si-au dat demisia ca sa poata sa-si aduca el noi angajati din neamul lui care nici nu-i vedeai la locul de munca.Pe cei care lucra pe masinile mari ai primariei ia facut hoti ca fura motorina din rezervoarele masinilor.La un asemenea om ar trebui sa-i fie rusine si sa stea de-o parte dar uitati ca are curaj inca sa candideze dar acuma chiar nu mai are sanse.Sa stea la moara.Cu locurile de munca si investitori e inca o problema asa cum zici din partea unor consilieri ca sunt acolo doar entru interesele lor.

 5. Aurel spune:

  Aveti Mare dreptate dar sigur nuse va face nimic atat timp cat avem primar cu sprijin dela partid.Partidul trebuie sprijinit cu bani dela primari si primarii de unde sai dea din salarul de 4000 5000 lei nu credeti trebuie sase anvarta sa fure deunde poate doar nui treaba partidului si asa vom trai an minciuni sin hotii uitativa la fostul primar Albu daca mergi la magazinul lui produsele de carmangerie le spala si de cinci ori cand se anvechesc credetima pardon nui magazinul lui

 6. Trif Vasile Daniel spune:

  Aș puncta câteva priorități în Șomcuta Mare:
  1.Crearea de locuri de muncă(proyecte de genul cel „piese de avioane”;
  2.Realizarea lucrărilor de canalizare, DUMNILOR…ALO?!… VOI FACEŢI CANALIZARE CU ŢEAVA DE 200??..;
  3.Trotuare fără șanțuri, șanțurile trebuiesc incluse în lucrările de canalizare a apelor de ploaie;
  4.Realizarea malurilor celor două ape curgătoare cu probleme:Bârsau, Căicana;
  5.Modernizarea piesei publice.
  Am spus deja lucrări pe un termen de 5 ani, cu investiții de sute de milioane de euro.
  ACESTEA AR OFERII LOCURI DE MUNCĂ DIN ABUNDENŢĂ.AR CRESTE SEMNIFICATIV NIVELUL DE TRAI, EVENTUAL S-AR INTOARCE TINERI DE PRIN Ţări străine!

Lăsaţi un răspuns