Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Primele alegeri informatizate

Maramureșenii sunt așteptați astăzi la urne. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00. Dreptul de vot se poate exercita până la ora 21.00. Acestea sunt primele alegeri care vor fi monitorizate printr-un sistem informatizat. Este vorba de un sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, un sistem care va conecta toate secţiile de vot din ţara la o bază de date comună, va permite un schimb de informaţii în timp real şi va functiona si la centrul de comandă al MAI pentru a depista tentativele de vot ilegal.

urna-alegeriAlegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot la secţiile de votare la care sunt arondaţi. Fiecare alegător va primi câte trei buletine de vot: unul pentru alegerea primarului, unul pentru lista de consilieri locali şi altul pentru lista de consilieri judeţeni.  În Maramureş s-au tipărit 1.412.328 de buletine de vot, s-au confecţionat 2.175 de ştampile cu menţiunea „Votat”, 435 ștampile de control și 426.330 timbre autocolante.

Peste 200 de polițiști se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine și liniște publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale, iar pentru soluționarea solicitărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, vor acționa, conform competențelor, 165 de polițiști, constituiți în 69 de echipe operative, 152 de jandarmi, 89 de polițiștii de frontieră și de alte structuri ale MAI..

 

Lăsaţi un răspuns